Nyheter

Pengestrid om parkeringsplasser setter Amfi-rivingen på vent

En pengestrid om 74 parkeringsplasser på Domustorvet i Moss sentrum har ført til stillstand i planene om å rive store deler av Amfi Moss.

På spørsmål fra Dagsavisen Moss Dagblad om når Olav Thon Gruppen vil starte arbeidet med å tømme lokalene i de «gamle EPA- og Domusbygningene», svarer direktør Ole-Christian Hallerud kortfattet i en sms:

«Dette prosjektet er ikke besluttet igangsatt, og vi har ikke kommet til noe enighet med Moss kommune om parkeringsplassen».

Store p-inntekter

Reguleringsplanen for det gigantiske sentrumsprosjektet til Olav Thon Gruppen er politisk godkjent.
Men tvisten om økonomisk kompensasjon for parkeringsplasser er ikke løst.

– Når denne parkeringsplassen forsvinner, mister Moss kommune flere millioner i fremtidige inntekter. Uenigheten gjelder fastsettelse av et noenlunde korrekt beløp.

Det skyldes blant annet at vi har et mål om et bilfritt sentrum. Og da blir det et tolkningsspørsmål å finne ut i hvor mange år det fortsatt vil være aktuelt å ha stor parkeringsplass midt i sentrum, sier Tomas Colin Archer. Han er leder av Plan, bygg og teknisk utvalg i Moss kommune.

– Hvor mye krever Moss kommune av Olav Thon Gruppen, og hvor mye er dette selskapet villig til å betale i kompensasjon?

– Det er det kommunens administrasjon som håndterer, så det har jeg ingen oversikt over, sier Tomas C. Archer.

I samarbeidsavtalen mellom de seks partiene som styrer Moss, står det: «Vi vil føre en samferdselspolitikk som minimum oppfyller klimaforliket og nullvekstmålet, både for lokal- og gjennomgangstrafikk.» I et annet punkt slås det fast at flertallskonstellasjonen vil: «Arbeide for bilfritt sentrum».

LES OGSÅ: Frp vil ikke ha sykkelvei ved riksvei 19: – Dårlig bruk av ressurser (DA+)

180–200 boliger

Olav Thon Gruppens planer er å bygge om det store kvartalet mellom Dronningens gate, Th. Petersons gate, Prinsens gate og Torggata, ved å rive en eksisterende del av Amfi kjøpesenter og bygge en helt ny kvartalsstruktur. Det vil bli omkring 180–200 boliger i dette sentrumsområdet, og det er planlagt forretningsdrift på gateplan.

Kommunalsjef Torunn Årset sier at pengebeløpene, som er stridens eple, er en del av forhandlingene mellom Olav Thon og Moss kommune, og derfor er de unntatt offentlighet. Men hun mener at Moss kommune har en god sak, basert på prinsippet om «stedevigvarig rett» til å benytte Domustorvet som parkeringsplass.

Det viser seg at både politikere og administrasjonen var forutseende så langt tilbake som i 1962, da reguleringsplanen for byggingen av EPA og Domus ble vedtatt. I avtalens pkt. 4 står det: «Kommunen skal ha stedevigvarig rett til – uten vederlag – å benytte taket som torv og parkeringsplass etc.»

Dette prinsippet er videreført i et skjøte mellom Moss kommune og Amfi Bygg Øst AS i 2004.

– Ikke bekymret

Kjøpmann Simen Sandorf i Rema 1000 på Amfisenteret har ikke fått noen konkret dato for når det blir aktuelt å flytte ut.

– Vi fortsetter driften som vanlig inntil vi får mer informasjon om Olav Thons planer, sier han.

Kjetil Zazzera, som er daglig leder for Moments Spiseri, er heller ikke bekymret.

– Det er riktignok ganske uforutsigbart når vi ikke har en dato å forholde oss til. Men det er mange tomme lokaler i Moss sentrum, så vi får se på mulighetene for eventuell videre drift når Olav Thon bestemmer seg for å starte rivingen, sier han.

Gretha Kant (H) er medlem av Plan, bygg og teknisk utvalg i Moss kommune. Hun vet heller ikke hvor mye det skiller mellom Olav Thons tilbud og Moss kommunes krav når det gjelder økonomisk kompensasjon for å bygge en «grønn lunge» der dagens parkeringsplass på Domustorvet er plassert.

– Jeg håper at denne saken blir løst, slik at arbeidet med en fornying av Moss sentrum kan skyte fart. Dronningens gate 1 er blitt helrenovert, og er blitt et flott bygg. Nå ser vi fram til at revitaliseringen fortsetter med at det bygges nytt i EPA/Domus-kvartalet.

– Fra Moss Høyres side er vi mest bekymret for at nærmere 400 parkeringsplasser blir borte fra sentrum. Vi har ingen tro på posisjonens visjon om nullvekstmål, både for lokal- og gjennomgangstrafikk. Det er å kaste blår i øynene på innbyggerne. Det er bestilt en redegjørelse fra administrasjonen om parkeringssituasjonen i Moss. Den ser vi fram til, legger hun til.

LES OGSÅ: Kvinne skal ha stjålet rundt en halv million kroner fra sin egen tante: – Fristelsen ble for stor (DA+)

---

Amfi Moss og Moss kommune

  • ▪ Thon-gruppen er ikke fornøyd med Amfi-senteret, og planlegger å rive byggene som tidligere var kjent som EPA og Domus.
  • ▪ Målet er å revitalisere sentrum, og bygge opp ny næringsvirksomhet og 180–200 boliger.
  • ▪ Bygningsmassen er på 4.-5.000 kvadratmeter.
  • ▪ Reguleringsplanen er politisk vedtatt.
  • ▪ Det er 61 virksomheter i Amfisenteret i dag. En stor del av disse tilhører den delen som skal rives.
  • ▪ Helt tilbake til høsten 2018 har Thon-gruppen og Moss kommune vært uenige om beløpet for den økonomiske kompensasjonen til Moss kommune; for bortfall av 74 parkeringsplasser.
  • ▪ Beløpene er unntatt offentlighet, men det er antatt at det dreier som om et tosifret millionbeløp, som Thon-gruppen ikke er villig til å betale.
  • ▪ Moss kommune har avtalefestet «evigvarende rett» til disse p-plassene.

---

Mer fra Dagsavisen