Nyheter

Har ofret mye for å gi mossinger gullskatt

Moss by- og industrimuseum har holdt stengt i nesten ett år for å vise fram en gjenstand i 18 dager. – Det er verdt det, forteller avdelingsdirektør Bård Alsvik.

Fredag 3. januar ankommer gullsporen Moss by- og industrimuseum.

Samme dag åpner utstillingen i forbindelse med byjubileet og kommunesammenslåingen.

Dette blir første gang gullsporen stilles ut i Moss eller Rygge etter at den ble funnet på 1870-tallet. Dens permanente hjem er på Kulturhistorisk museum i Oslo.

– Dette er stort for oss som museum, sier avdelingsdirektør Bård Alsvik, som tidligere har kalt det å skaffe tillatelse til å stille utgullsporen et «kjempescoop».

Eneste av sitt slag

Gullsporen er den eneste av sitt slag fra vikingtidens Skandinavia.

Det gjør den unik, men ikke uvurderlig. Sporen har nemlig en pris. Den er ikke Alsvik villig til å dele.

– Det jeg kan si er at gullsporen er helt klart den eldste og mest verdifulle gjenstanden vi noen gang har stilt ut, sier han.

Teknisk sett består egentlig gullsporen av tre deler: Foruten selve sporen, ble det også funnet en smygestol og et remendebeslag.

Dyr gave

Det har også vært kostbart å få stille ut sporen. Det stilles høye krav til sikkerhet. Å imøtekomme dem er ikke billig.

– Bare det å finne en riktig monter har vært vanskelig, forteller prosjektleder Bjørg Holsvik.

Til tross for at museet har holdt stengt i snart ett år og nå skal bruke store summer på denne ene utstillingen, har de godtatt de økonomiske konsekvensene.

– Det er verdt det, sier Alsvik.

Sentral plassering

Hele utstillingen vil dreie seg om gullsporen.

– Det har vært krevende å bygge opp en utstilling rundt bare én gjenstand, forteller Alsvik.

Måten de har valgt å løse det på er å bygge et «rom i rommet». I museets 1. etasje er det bygget et midlertidig rom, dekket av informasjon om sporen. Inni rommet står monteren som skal huse den dyrebare skatten.

Avdelingsdirektør Bård Alsvik og prosjektleder Bjørg Holsvik gleder seg til å stille ut gullsporen på Moss by- og industrimuseum. Det stilles høye krav til sikkerheten. Blant annet er det hentet inn en helt spesiell monter.

Avdelingsdirektør Bård Alsvik og prosjektleder Bjørg Holsvik gleder seg til å stille ut gullsporen på Moss by- og industrimuseum. Det stilles høye krav til sikkerheten. Blant annet er det hentet inn en helt spesiell monter.

Kommer «hjem»

Som kjent er det gullsporen som skal pryde kommunevåpenet til den nye kommunen.

– Gullsporen har vært et viktig symbol for Rygge. Vi ønsker å gi publikum en følelse av at den har kommet hjem, forteller Holsvik.

Hun har merket seg at folk har diskutert hvorvidt det er rett å kalle dagens Moss «hjem», men så lenge kommunene slår seg sammen mener hun det er riktig å si.

– Sporen skal være en samlende gjenstand for nye Moss, påpeker hun.

Alle 5.-klassinger er invitert

Holsvik og Alsvik håper og tror mange mossinger vil ta turen til utstillingen. Særlig skolebarn. Samtlige klasser på 5. trinn i Moss og Rygge er invitert til et besøk.

– Dette er en helt unik sjanse. Det blir nok fort 100 år til neste gang, forteller Alsvik.

Fornyet museum

Mens museet har vært stengt, har de ansatte brukt tiden til mer enn bare å klargjøre gullsporutstillingen. Allerede 15. februar åpner en ny utstilling i lokalene i Møllebyen.

De har også jobbet med å få på plass en ny basisutstilling. Den vil være helt annerledes enn den forrige, og ta spesielt hensyn til at Rygge er en del av Moss.

Planen er at den første delen av den nye basisutstilling vil være klar til sommeren 2021, mens hele utstillingen vil være på plass året etter.

LES OGSÅ: Her er hele programmet for byjubileet i 2020

---

Gullsporen

  • ▪ Gullsporen fra Rød er en spore fra vikingtiden som ble funnet på gården Rød ved Værne kloster i Rygge i 1872.
  • ▪ Sporen var inspirasjonen til Rygges kommunevåpen, som ble godkjent i 1984. Det skal også pryde kommunevåpenet til nye Moss kommune.
  • ▪ Inntil nå har sporen blitt oppbevart hos Kulturhistorisk museum. Der var den en del av en vikingutstilling, som ble avsluttet høsten 2017. Nå skal sporen stilles ut i Moss i forbindelse med byjubileet og kommunesammenslåingen i 2020.

---

Mer fra Dagsavisen