Nyheter

Musikalsk ridderdirigent fra Jeløy får sin utmerkelse på Ingensteds i Oslo

H.M. Kongen har utnevnt professor og dirigent Grete Pedersen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. – Det er virkelig en hyggelig anerkjennelse, sier Grete Pedersen.

Bilde 1 av 2

Hun fikk selv velge hvor seremonien skal være, og valgte det noe anonyme utestedet «Ingensteds» i Oslo. Overrekkelsen vil finne sted 26. november. Noe senere vil hun få anledning til å hilse på kong Harald.

Advokat for komponistene

– Denne utnevnelsen betyr at kongehuset viser at det verdsetter kultur, og i dette tilfelle musikk. Det er oppmuntrende å få slik oppmerksomhet, men jeg må understreke at utnevnelsen favner langt videre enn til meg. Som dirigent lager jeg ikke lyder. Det er det musikerne som gjør. Og før det igjen er det komponistene som har gjort det grunnleggende arbeidet. Min rolle er å være tilrettelegger av det kunstverket som komponistene har skrevet, og som musikere og sangere formidler, sier Grete Pedersen.
Hun omtaler seg selv som en advokat for komponistene. En som ivaretar interessene til de som lager musikkverkene.

Startet som 6-åring

Grete Pedersen forsto tidlig at hun hadde musikalske evner. Da hun var fem-seks år fikk familien et hammondorgel i huset, kjøpt inn av onkel som var skipper.
– Det var gøy å få toner og musikk ut av dette instrumentet, og da jeg var seks år begynte jeg i pianolære hos Ernst Rolf i Moss. Det satte standarden for min musisering. Ernst viste meg hva det var mulig å få til innen musikk, og hvordan jeg hadde mulighet til å bruke evnene mine. Han satte også klare krav. Læringen hos Ernst Rolf sammen med det å få være i en musikalsk barnehage, formet mye av min musikalitet, forteller Grete Pedersen.

Kastet notene

Men det hendte også at den kommende Ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden ble lei av musikken. Ved et tilfelle i ungdomstida kastet hun notearkene, slik at de havnet under en bil.
– Notene måtte jo plukkes opp igjen, og da   ble det å øve med noter som hadde bilspor, minnes hun.
Etter hvert ble det mindre pianospilling og mer orgel. Hun spilte blant annet sammen med organisten Jan Elgarøy, som også bodde i Moss. Han studerte orgel og komposisjon med Sigurd Islandsmoen, som også var bosatt i Moss.
Som 18-åring flyttet Grete Pedersen til Oslo. Og hun ble student ved Norges musikkhøgskole.

Haydn og Bach

– Har du noen favorittkomponister?
– Favoritten er den komponisten jeg til enhver tid jobber med. Noen ganger er det samtidskomponister, og andre ganger er det de kjente klassikerne, som for eksempel Johann Sebastian Bach og Joseph Haydn. Men jeg kan ikke velge mellom dem, sier Grete Pedersen.
Hun er ikke spesielt glad i musikk-konkurranser, fordi de ulike musikkuttrykkene er så forskjellige og inneholder så mange fasetter.
– Jeg tror på musikkens kraft, og ønsker at barn og unge skal få mulighet til å uttrykke seg på mange ulike måter. Det kan være gjennom dans, sport, sang og ved å spille et instrument. På den måten får vi mulighet til å skape et rikt og levende samfunn, sier dirigenten.

Anerkjent dirigent

I 2020 har Pedersen dirigert Det Norske Solistkor; et av Europas mest anerkjente kor, i 30 år. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er hun blitt en av Nordens mest markante dirigenter. Grete Pedersen er også professor i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole.

- Absolutt gehør

Leder i Mosseregionens musikkråd, Ernst Rolf, husker med glede tilbake på de ti årene han hadde Grete Pedersen som pianoelev.
– Hun hadde spesielle musikalske ferdigheter, og et absolutt gehør, og var et talent utenom det vanlige. Hun fortjener alle de prisene hun har fått, for Grete har hatt, og har fortsatt, en stor betydning musikk-Norge, sier Ernst Rolf. Som er invitert til tildelingen i Oslo 26. november.

  En rekke priser

I 1984 startet Grete Pedersen Oslo Kammerkor, som hun dirigerte i 20 år. Med dette koret mottok hun Norges Korforbunds ærespris for 2004.
I 2010 ble hun tildelt Musikerkritikerprisen 2009/2010. I 2017 mottok hun Telenors kulturpris, og i 2019 ble hun tildelt den høythengende Lindemanprisen. Som vinner av Lindemanprisen i 2019 føyer Grete Pedersen seg inn blant en rekke kjente musikere og sangere, som blant annet Kjell Bækkelund, Leif Ove Andsnes, Liv Glaser, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk og Sidsel Endresen.

Mer fra Dagsavisen