Nyheter

Spennende litteraturuke i Moss

– Vi får besøk av flere spennende forfattere når vi inviterer til sakprosa-uke fra mandag 14. oktober, sier Martin Sørhaug i House of Foundation (HOF).

House of Foundation definerer sin virksomhet i Moss som et kunstnerkollektiv og et litteraturhus. Siden oppstarten for ti år siden har det vært jevnlig med bokarrangementer, der publikum har fått møte en rekke forfattere.

– Trekker folk

Martin Sørhaug forteller at forfatterkveldene har vært de mest populære arrangementene gjennom hele tiårsperioden.
– Nå går vi et skritt lenger, og lager seks forfatterarrangementer fra 14. til 20. oktober. Det vil bli en miks av bokbading og foredrag, der publikum kan ha en dialog med forfatterne. De lokale forfatterne Jonny Halberg og Ola Innset har vært med i programkomiteen, og begge to kommer til å samtale med noen av de inviterte forfatterne, forteller Sørhaug.

Årlig begivenhet

– Hva er tanken bak en slik litteraturuke?
– House of Foundation ønsker å løfte litteraturinteressen blant folk, og vi har etter hvert fått opparbeidet oss et positivt omdømme for en slik oppgave.
Vi ønsker å vise fram den store bredden inne sakprosa-området. Vi satser på et variert program, der flere fagfelt, sjangre og problemområder er representert. Vi vil presentere estetiske, filosofiske, samfunnsaktuelle og akutte temaer. Dette gjenspeiles i bøkene som de inviterte forfatterne er aktuelle med, sier Martin Sørhaug.
Han forteller at tanken er at dette skal bli en årlig begivenhet, og at de allerede har begynt å vurdere et opplegg for neste års arrangement.
– Vi ønsker å stille oss litt friere til også å vurdere utenlandske forfattere. I år presenterer vi kun skribenter som er bosatt i Norge, sier Sørhaug.

Fra laks til dronning

Forfatterne som kommer til sakprosa-uka har en spennvidde fra laks til dronning Elizabeth. Det er Lars Kvamme som har skrevet laksens biografi; en fisk som er gått fra å være luksusmat til hverdagskost.
I den andre delen av skalaen finner vi forfatter Inger Merete Hobbelstad, som har skrevet en bok om den engelske dronningen som har allerede har «overlevd» 15 statsministre; fra den legendariske Winston Churchill til Theresa May. Nå må dronningen slite med sin 16. statsminister, den uregjerlige Boris Johnson.
Av akutte, samfunnsaktuelle temaer, tar Carsten Jensen et kraftfullt oppgjør med hvordan nordmenn snakker, tenker og handler omkring mennesker som er på flukt. Hans ferske roman heter «Hodestuperne: Om mennesker på flukt og kunsten å motstå tyngdekraften».

Ingen konkurrent

Martin Sørhaug ser ikke på sakprosa-uka som en konkurrent til den årlige bokmessen i Moss, som ble arrangert i Moss første gang i 1954.
– Vi heier på alle som er med på å bygge opp interessen for bøker, sier Sørhaug.
Årets bokmesse arrangeres på Verket scene 19. november. For øvrig samme dag som HOF feirer sitt tiårs jubileum.

Fakta om House of Foundation

  • House of Foundation ble etablert i lokalene til Mølla Kunstskole i Møllebyen i 2009.
  • Huset inneholder blant annet Audiatur bokhandel, som ble kåret til Årets bokhandel i 2012.
  • HOF feirer tiårs jubileum 28.–29. november 2019.
  • I perioden 14.–20. oktober i år, arrangerer HOF en sakprosa-uke.
  • Det blir seks forfattertreff i løpet av sakprosa-uka.
  • Disse forfatterne kommer: Carsten Jensen, Kristina Quintano, Roman Linneberg Eliassen, Ola Innset, Kjetil Røed, Lars Kvamme, Jonny Halberg, Nazneen Khan-Østrem og Inger M. Hobbelstad.

Nyeste fra Dagsavisen.no: