Nyheter

Slik vil varaordfører Tor Petter Ekroll at Senterpartiet påvirker politikken i Moss

Den påtroppende varaordføreren ønsker å sette et grønt preg på den nye kommunen.

Tor Petter Ekroll (Sp) ble politiker for bare fire år siden. Nå blir han varaordfører i nye Moss kommune.

Hvem: Tor Petter Ekroll (56)

Hva: Tidenes første varaordfører i nye Moss. Jobber i Forsvaret.

Aktuell: Sikret seg varaordførervervet etter at Senterpartiet gikk inn i et rødgrønt styringsflertall i den nye kommunen, sammen med Ap, Rødt, SV, MDG og KrF.

Hvordan blir det å ta fatt på rollen som varaordfører i Moss?

– Spennende og utfordrende. Det blir en bratt læringskurve. Vi har to kommuner som slås sammen, så det vil naturligvis gi en del nye utfordringer. Ikke bare for meg, men også hele det politiske liv, i tillegg til kommunens administrasjon.

Det er bare fire år siden du startet din politiske karriere. Hva var det som fikk deg til å bli politiker?

– Jeg likte ikke samfunnsutviklingen jeg så. Jeg mente at demokratiet vårt var utfordret, og at vi som normale borgere måtte engasjere oss. Derfor ville jeg melde meg inn i et politisk parti. Etter en vurdering av de ulike programmene, fant jeg ut at Senterpartiet var nærmest mitt hjerte. Samtidig er jeg veldig obs på at vi er fem millioner mennesker i dette landet, med fem millioner ulike meninger. Det er ingen som sitter med den fulle og hele sannheten. Derfor er det viktig å ta vare på demokratiet ved å lytte til og inkludere alle.

Dette er første gang Senterpartiet er involvert i mossepolitikken på flere tiår. På hvilken måte vil partiet sette preg på kommunen?

– Ved å involvere innbyggerne mer. Jeg tror også vi vil være i stand til å påvirke politikken i en mer balansert miljøretning, med mer fokus på vern av dyrkbar mark.

Hvordan gikk forhandlingene om et rødgrønt samarbeid?

– Jeg har ingen erfaringer fra det tidligere, men jeg synes det stort sett gikk greit. Den gode relasjonen vi greide å etablere gjennom disse to ukene varsler om gode tider for dette samarbeidsflertallet. Jeg har god tro på at vi skal kunne klare å løse utfordringer i tida som kommer. Det vil i hvert fall ikke være på grunn av et dårlig samarbeidsklima at vi ikke kommer fram til gode løsninger, men heller den politiske retningen hvert parti har.

Hvordan blir det å sitte i posisjon med hele fem andre partier?

– Det gjør oss mer robuste og fleksible for de politiske utfordringene kommunen har. Personlig liker jeg veldig godt et bredt samarbeidsgrunnlag.

Moss Avis kunne denne uka melde at Høyre var villige til å gi deg ordførervervet, dersom Sp gikk inn i et samarbeid med dem. Hvorfor takket du nei til dette?

– Når du har inngått en intensjon om et samarbeid, så prøver du å finne løsninger med dem, før du eventuelt begynner å forhandle med andre. En ting er politiske posisjoner, men det er enda viktigere for Senterpartiet å komme fram til politisk gode løsninger.

Var det på noe som helst tidspunkt aktuelt for Sp å sitte i et borgerlig flertall i Moss?

– Det var opp til velgerne å bestemme hvilken sammensetning dette kommunestyret skulle ha. Hvis de hadde gitt en tydelig retning mot høyresiden, hadde vi vært villige til å samarbeide med dem for å finne gode løsninger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Godfoten» av Nils Arne Eggen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Et godt måltid med gode venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Kevin Keegan.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan bli oppfattet som overlegen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg ekstra mye og usunn mat.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot EØS. Fordi vi avgir selvråderetten vår til Europa, uten at vi får medbestemmelsesrett.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke begynte i politikken tidligere.

Hvorfor gjorde du ikke det?

– På grunn av jobben min i Forsvaret. Jeg har hatt en oppfatning om at Forsvaret skal distansere seg fra politiske spørsmål, i og med at vi er et maktapparat for politikerne.

Ser du noe problem i dag med å ha de to rollene?

– Det er mindre problematisk i dag, på grunn av at makten i Forsvaret har blitt mer marginalisert.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Anne Enger. Hun er en klok kvinne.