Nyheter

Felleskjøpet-streik stanser kraftfôrfabrikk og fôrleveranser

352 ansatte i Felleskjøpet Agri gikk ut i streik tirsdag morgen. Streiken fører til stans ved kraftfôrfabrikken på Kambo i Moss og reduserte kraftfôrleveranser.

Meklingen mellom Spekter og YS (Negotia) førte ikke fram. Rundt klokka 3 natt til tirsdag konstaterte Riksmekleren at partene sto for langt fra hverandre til at de klarte å bli enige. Dermed var streiken et faktum.

Streiken fører til at kraftfôrfabrikken på Kambo i Moss stanser produksjonen. Felleskjøpet skal imidlertid få i gang ett skift onsdag morgen.

Som følge av produksjonsstansen på Kambo blir kraftfôrleveransene til svin og fjærfe på Østlandet kraftig redusert. Også leveranser i resten av landet kan bli berørt, opplyser Felleskjøpet.

Kornsiloer i Gjøby, Stange, Gran, Grue, Hadeland, Eiker og Askim er direkte berørt av streiken.

I tillegg rammer streiken flere andre områder i Felleskjøpet. Store deler av salgsapparatet og kundetjenesten er tatt ut i streik, og flere butikker holdes stengt eller har reduserte åpningstider.

– Vi planlegger driften ut fra den bemanningen vi har og jobber kontinuerlig med å begrense skadevirkningene av streiken, skriver Gro Tvedt Anderssen, direktør for marked og kommunikasjon i Felleskjøpet, til Nationen.

Vil beholde rettigheter

Striden dreier seg ifølge Negotia om at deres medlemmer skal få beholde rettigheter de allerede har. Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO, og da vil Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri bli omfattet av en annen tariffavtale.

– På bakgrunn av dette har Negotia fremmet krav om å sikre medlemmene rettigheter som i dag er regulert i Spekter-avtalen. Dette gjelder blant annet full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon/fødsel, gruppelivsforsikring, tillegg for sen arbeidstid og helligdagstillegg, sier Negotia-rådgiver Anne-Lene Gabrielsen.

Hun sier at kravene som er stilt, ikke vil koste arbeidsgiveren en krone mer.

– Da arbeidsgiveren under meklingen ikke ville imøtekomme vårt krav om en videreføring av vilkår vi allerede har, ser vi oss nødt til å fortsette kampen ved å gå til streik, sier Gard Henriksen, hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Felleskjøpet Agri.

– Uforståelig

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet, ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget. Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.

(©NTB)