Nyheter

Gir opp å gjenåpne Moss lufthavn Rygge i 2020

Eierne av Moss lufthavn Rygge har ikke klart å få nok flyselskaper til å satse på den nedlagte flyplassen. Dermed er den planlagte gjenåpningen neste år avlyst.

Bilde 1 av 2

Rygge Sivile Lufthavn (RSL) har jobbet gjennom hele sommeren med å få til en gjenåpning av Moss lufthavn Rygge (MLR), flyplassen som har stått brakk siden november 2016 (se faktaboks).

Målet har hele tiden vært å lande avtaler med flyselskaper villige til å ta i bruk flyplassen. RSL har anslått at de vil trenge avtaler som innebærer minimum 500.000 til 600.000 passasjerer for å kunne satse på en gjenåpning.

Det har de ikke klart.

I dag vedtok selskapet å skrinlegge planene om en gjenåpning i 2020.

Flykrasj påvirket planene

Hovedårsaken oppgis å være mangel på kapasitet blant flyselskapene på grunn av forsinkede leveranser av nye fly. I tillegg har Boeing 737 Max-problemene fått konsekvenser for gjenåpningen av Moss lufthavn Rygge.

Som Dagsavisen Moss Dagblad tidligere har skrevet, førte flystyrtene i Etiopia og Indonesia til at noen av selskapene som RSL forhandlet med ikke kunne tilby så mange ruter som tidligere lovet. Dette fordi Boeing 737 Max-flyene, som var involvert i disse flykrasjene, ble satt på bakken.

Moss lufthavn Rygge. MLR. Rygge Sivile Lufthavn. RSL. Ryanair. flyplass. flypassasjeravgiften. flyavgiften. flypassasjeravgift. flyavgift. fly. samferdsel. næringsliv. arbeidsplasser.

Moss lufthavn Rygge var en stor og viktig arbeidsplass på Østlandet. De tidligere eierne anslo at rundt 1.000 personer mistet jobben som følge av nedleggelsen i 2016, hvorav rundt halvparten indirekte.

Sikter seg inn mot 2021 i stedet

Samtidig er ikke håpet helt ute.

RSL forteller at konseptet deres er godt mottatt i markedet. Derfor ønsker de å få til en gjenåpning i 2021 i stedet.

– Vi var nær en situasjon hvor vi fikk avtaler som ga nok passasjerer til å åpne i 2020. Rygge Sivile Lufthavn AS har på denne bakgrunn besluttet å fortsette arbeidet med å inngå trafikkavtaler med flyselskapene, med mål om å åpne Rygge Lufthavn våren 2021, skriver selskapet i en pressemelding.

Titusenvis har ventet spent på svaret

Året før nedleggelsen av MLR fløy 1,64 millioner passasjerer fra flyplassen - de aller fleste med Ryanair.

Da lavprisselskapet valgte å trappe ned tilstedeværelsen sin i forbindelse med flypassasjeravgiften, så de daværende eierne seg nødt til å stenge dørene.

Det førte til at hundrevis av personer mistet jobbene sine og skapte stor oppstandelse blant brukerne av flyplassen. En Facebook-side til støtte for flyplassen, «Venner av Rygge», fikk rundt 2.400 likerklikk på ett døgn da den ble startet opp. I dag har siden passert 42.000 følgere.

– Jeg håper dette engasjementet kan bidra til at flyplassen blir gjenåpnet. Det er hovedmålet vårt, uttalte sidens grunnlegger, Nikolai Sandved, tidligere i år.

---

Moss Lufthavn Rygge

  • ▪ Den sivile flyplassen, som ble drevet av Rygge Sivile Lufthavn (RSL), måtte legge ned driften 1. november 2016.
  • ▪ Årsaken var at Ryanair valgte å si opp sin baseflyavtale.
  • ▪ Dette hevdet de selv var på grunn av den mye omdiskuterte flypassasjeravgiften.
  • ▪ I ettertid har flere aktører, blant annet Rygge Airport og Jotunfjell Partners, vurdert mulighetene for å starte opp sivil flyplassdrift der igjen.
  • ▪ Sistnevnte selskap overtok RSL og tilhørende infrastruktur, inkludert terminalbygget, i 2017.
  • ▪ De satte seg selv et mål om å gjenåpne flyplassen i 2019, men lyktes ikke.
  • ▪ Det siste året har de jobbet med en gjenåpning i 2020.
  • ▪ Målet har hele tiden vært å få til nok avtaler med flyselskaper som gir dem et stort nok passasjergrunnlag til å satse på en gjenåpning.
  • ▪ Det målet ble ikke nådd i år heller.

---

Mer fra Dagsavisen