Nyheter

Ønsker mer lek for førsteklassinger

Ryggepolitiker Finn A. Jensen (KrF) vil ha mer lek for førsteklassingene, han ønsker å kjempe mot barnefattigdom og vil styrke barnevernet i Nye Moss.

Hvem: Finn Alexander Jensen (52 år)

Hva: Ordførerkandidat for Moss KrF

Aktuell: Medlem av Rygge kommunestyre, og jobber nå aktivt for å styrke oppslutningen til KrF i Mosseregionen.

Meningsmålingene har ikke vært spesielt gode for KrF så langt i valgkampen; verken på landsbasis eller i Moss. Hvordan ser du på situasjonen i Nye Moss?

– Så langt har det meste av den lokale valgkampen dreid seg om samferdselsspørsmål. Dette er saker som har vært diskutert i Moss i flere tiår, og som Ryggepolitikerne ikke har vært så mye involvert i. Det fører til at valgkampen i stor grad foregår på mossingenes premisser, og at vi som kommer fra Rygge havner litt i bakevja. Jeg er veldig opptatt av at tjenestetilbudet i dagens Rygge ikke skal bli svekket når vi blir én kommune.

Hvilke saker er viktigst?

– Vi må få mer lek inn som en del av pedagogikken på første trinn i skolene. Og læringstrykket må minskes. Barn blir stresset av karakterjag, alle prøvene og av et sterkt utseendepress. Alt dette er med på å skape lite mestringsfølelse, noe som kan få store konsekvenser senere i livet. Høyere lærertetthet vil gi mer tid til hver elev, og øke lærerens mulighet til å støtte elevene. Jeg vil kjempe mot barnefattigdom og ønsker å styrke barnevernet. Sommerjobb for ungdom har vi også høyt oppe.
Det blir også viktig å jobbe aktivt for et bedre ytre miljø, og jeg ønsker at gjenbruksstasjonen på Solgård Skog kan bli gjenåpnet. I den andre enden av livsløpet har vi den sterke veksten i antall eldre. Vi må styrke hjemmetjenestene, forebygge ensomhet og oppgradere arbeidet med demente.

Men både Moss og Rygge jobber vel godt med dem som er rammet av demens?

– Ja, men vi må forberede oss på eldrebølgen, som også vil føre til at antall demente blir langt høyere. Derfor må dette tilbudet kontinuerlig forbedres for pasienter og deres pårørende. Det er mye som skjer på demensområdet.

Hva er ditt syn på konkurranseutsetting av helse- og omsorgstjenester?

– Jeg er ikke prinsipielt imot konkurranseutsetting, men sykehjemmene i Moss må få tid på seg til å bygge opp sitt tjenestetilbud. I den kommende fireårsperioden blir det ikke snakk om å konkurranseutsette Orkerød sykehjem eller Skoggata bo- og servicesenter. Etter fire år bør vi ha en evaluering, og vurdere det arbeidet som er blitt gjort. Jeg tenker litt på Ryggeheimen, og tror nok det vil et ramaskrik blant bygdas innbyggere hvis dette sykehjemmet skulle bli en del av Norlandia eller et annet stort kommersielt konsern.

Men litt tilbake til samferdsel, som KrF også er nødt til å ta stilling til. Hva mener du om plasseringen av togstasjonen i Nye Moss?

– Arbeidet med både togspor og jernbanestasjon er kommet så langt at det ikke er mulig å reversere det. 121 bygg er blitt revet, og kontrakter er inngått. Vi må nå sikre oss statlige garantier for finansieringen, og sørge for at det ikke blir noen forsinkelser. Så jeg stiller meg derfor bak det vedtaket som er gjort i Moss bystyre, men vil være åpen for en utredning av Myraalternativet hvis det ikke forsinker fremdrift og sparker beinet under finansiering.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg liker å synge salmer fra salmenes bok. Fantastisk oppbyggende. Men Barrøytrilogien til Roy Jacobsen, som handler om opp- og nedturer i livet til Ingrid Barrøy på Helgelandskysten er god. Utrolig skriveevne, særlig den Helgelandske dialekten.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode samtaler og middager med familie, ensomme fjellturer i Jotunheimen og musisering, særlig med flygelhorn. Jeg spiller selv flygelhorn; en stor trompet som ofte brukes av jazzmusikere.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var jo medlem av Fantometklubben; så Fantomet var nok en slags helt. Sammen med storebroren min, Tore.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har interesse for personlighetstypologi og er utdannet gestaltterapeut, og da har jeg også forsøkt å vurdere mine egne skyggesider. Jeg kan være ganske impulsiv og ærlig, og i et godt selskap kan jeg prate for mye. Noen ganger kjører jeg dessverre over folk i diskusjoner. Fordelen er at jeg kjenner til det, og har muligheten til å korrigere meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg tur på by´n.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det går mer og mer opp for meg hva som skjer med klima og miljø. Jeg er også svært opptatt av menneskeverdet. Jeg demonstrerer gjerne mot klimaødeleggelser og for å respektere menneskeverdet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har forsont meg med mine feil, og har mer eller mindre glemt dem.

Hvem ville du helst stått fast
i heisen med?

– Kona mi.

Mer fra Dagsavisen