Nyheter

Skal lyse opp Mossefossen og bygge kulturscene i Nesparken

Hva gir man til en 300-åring? Sparebank 1 har svaret. De setter nå av 10 millioner kroner for å pynte opp Moss og legge til rette for flere kulturarrangementer.

Bilde 1 av 2

I 2020 fyller byen 300 år. Det skal feires med en lang rekke arrangementer og andre begivenheter. Men hva er vel et jubileum uten presanger?

Ved byjubileet i 1970 fikk byen Mossehallen i gave. I 2020 står Sparebank 1 for den største donasjonen. De har åpnet lommeboka for å ruste opp den såkalte jubileumsaksen, som går fra Nesparken til Mossesundet via Mosseelva.

LES OGSÅ: Moss får et 10 meter høyt stupetårn - skal stå klart til jubileumsuka 2020

De to største postene er en belysning av området ved Mossefossen og byggingen av en helt ny kulturscene i Nesparken. I tillegg vil det bli gitt pengestøtte til ulike, mindre prosjekter, som lyssetting av brannkanonen på Bjerget.

– Her har Sparebank 1 virkelig tatt på spanderbuksene. Dette er formidable gaver og en veldig god nyhet for byen og dens innbyggere, sier Trygve G. Nordby, prosjektleder for byjubileet i Moss.

Også ordfører Hanne Tollerud er svært glad på vegne av 300-årsjubilanten.

– Dette er enestående bidrag til byens befolkning. De vil være med å skape en fantastisk fin ramme for byen og mange flotte opplevelser i Moss, både under byjubileet og i årene framover, sier hun.

Pengene fra Sparebank 1 skal blant annet gå til en lyssetting av Mossefossen. Fra venstre: Trygve G. Nordby (prosjektleder for byjubileet), Erling Harald Nord-Varhaug (styreleder i Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus), Arild Bjørn Hansen (administrerende direktør i SpareBank 1 Østfold Akershus), Hanne Tollerud (ordfører i Moss) og Just Erik Næss (daglig leder i SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus).

Pengene fra Sparebank 1 skal blant annet gå til en lyssetting av Mossefossen. Fra venstre: Trygve G. Nordby (prosjektleder for byjubileet), Erling Harald Nord-Varhaug (styreleder i Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus), Arild Bjørn Hansen (administrerende direktør i SpareBank 1 Østfold Akershus), Hanne Tollerud (ordfører i Moss) og Just Erik Næss (daglig leder i SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus).

Ny storstue i Nesparken

Både Sparebank 1 Østfold Akershus og Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus bidrar.

Stiftelsen punger ut fem millioner kroner til en moderne og permanent kulturscene i tilknytning Speiderhuset i Nesparken. Den skal brukes til større utendørskonserter og andre arrangementer i Moss.

LES OGSÅ: Lanserer egen vin i forbindelse med byjubileet 2020

Den vil samtidig være hovedarena for de viktigste arrangementene gjennom jubileumsuka (8. til 15. august 2020). Her vil blant annet en konsert med Kringkastingsorkesteret og Gitarkameratene, barnefestivalen Minimorsa og den internasjonale festivalen foregå.

– Den nye scenen vil gi nye og spennende muligheter for Moss, og gjøre Nesparken til en attraktiv arena for større konserter og arrangementer, sier Just Erik Næss, daglig leder i SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus.

LES OGSÅ: Dragebåtfestivalen vender tilbake til Moss i forbindelse med byjubileet 2020 (DA+)

Den nye kulturscenen skal stå ved Speiderhuset, som Moss kommune i fjor vedtok å kjøpe og pusse opp.

Den nye kulturscenen skal stå ved Speiderhuset, som Moss kommune i fjor vedtok å kjøpe og pusse opp.

Permanent lysanlegg

Belysningen av området rundt Mossefossen har Sparebank 1 Østfold Akershus finansiert med 3,3 millioner kroner. Pengene skal gå til et permanent lysanlegg, som vil gi kunstnerisk belysning av utvalgte objekter i området mellom Mossefossen, Elveplassen og Møllebyen.

– Vi tror ny lyssetting vil sette Mossefossen og Møllebyen på kartet som en vakker og spennende attraksjon både for folk i nabolaget og for besøkende, sier Arild Bjørn Hansen, administrerende direktør i SpareBank 1 Østfold Akershus.

Jubileumssjef Nordby er svært begeistret for lyssettingen.

– Jubileet handler om byen som vokste opp rundt fossen. Det er ingenting som står så sentralt i Moss som Mossefossen. Derfor er dette virkelig noe av det fineste vi kan gi byen. Det blir et blikkfang som vil understreke byens historie og betydning, sier han.

Planen er å tenne lysene etter åpningskonserten i jubileumsuken 8. august 2020. Byens befolkning inviteres til å overvære belysningen.

LES OGSÅ: Her er de viktigste datoene for 300-årsmarkeringen i nye Moss kommune