Nyheter

Momentum flytter fra sentrum

ALBY: Årets Momentum-utstilling betyr også en avslutning på bruk av kunsthallen i Møllebyen. 31. desember i år opphører leieforholdet, og daglig leder Dag Aak Sveinar ønsker nå å ruste opp låven på Alby, og flytte Momentum inn der.

Bilde 1 av 4

– Etableringen av Momentum kunsthall var i sin tid en del av opprustningen i Møllebyen. Det var viktig å få til en helhet av kultur- og utelivstilbud i området, og kunsthallen ble en positiv tilvekst.
Siden vi ikke har noen fast utstilling i kunsthallen gjennom hele året, er det blitt forholdsvis dyrt å leie disse lokalene. I tillegg har det skjedd en eksplosiv utvikling av området på begge sider av Mosseelva. Vi har lenge vært enige med Asterix AS, som eier lokalene, at leieforholdet skal opphøre ved utgangen av 2019, sier Dag Aak Sveinar.

Omdøping

– Fylkesgalleriet vårt heter i dag Punkt Ø, der Ø står for Østfold. Fra nyttår blir fylket vårt en del av Viken, og da må også navnet forandres. Vi har et styrevedtak fra 20. mai som slår fast at fylkesgalleriet skal døpes om fra Punkt Ø til velkjente Galleri F15. Dette navnet er kjent over hele Norge, og vi får dermed en sentralisering av kunsten på Alby.
– Skal også Mometumutstillingen skfte navn?
– Nei. Momentumbiennalen er svært anerkjent internasjonalt, og vi ønsker å beholde dette merkenavnet på vår store samtidsutstilling annethvert år. Låven på Alby er tiltenkt som tilholdssted for det videre arbeidet med Momentum. Da trenger vi stor plass, og vi ønsker også å huse verkstedet i låvebygningen. Det ligger i dag i kunsthallbygget i sentrum, sier Aak Sveinar.
Han forteller at låven er i dårlig stand, og at det må gjøres betydelige utbedringer før det kan tas i bruk.
– Hvilken tidsplan har dere?
– Vi har begynt planleggingen. Men det vil ta litt tid før vi har en total plan for hva som må gjøres. Det er MKEiendom som eier låven, og vi må jobbe tett sammen med dem for å komme fram til gode løsninger for våre framtidige behov.
Arealene må tilpasses publikum, og vi har planer om å ha lokalene i bruk hele året. Selv om selve Momentum-utstillingen er en foreteelse annethvert år, sier Sveinar.

20 millioner i offentlig støtte

Låveprosjektet er ennå ikke kommet så langt at finansieringen av opprustningen er klar. Punkt Ø, eller Galleri F15 som det snart vil hete, får i dag 20 millioner kroner årlig fra det offentlige. Kulturdepartementet gir 12 millioner, mens Østfold fylkeskommune og Moss kommune bidrar med fire millioner hver.
Dag Aak Sveinar har fått signaler om at bevilgningene ligger fast, selv om fylkesgalleriet må forholde seg til den store fylkesregionen Viken fra 1. januar neste år.
– Vi følger nøye med på utviklingen. Det er mange spenningsmomenter knyttet til at vi nå kommer inn i Viken. Men så langt er vi optimistiske, sier han.

Storstilt byutvikling

Daglig leder Paal Scheen Raaholt i Asterix AS forteller at det ikke er klarlagt hva lokalene til Momentum kunsthall skal brukes til framover.
– Lokalene ligger midt i et område hvor det foregår en storstilt byutvikling. Så vi vil bruke litt tid på å finne ut hva som skal skje med bygget, sier Raaholt.

Fakta:

  • "Momentum – nordisk biennale for samtidskunst" er en utstilling av internasjonal samtidskunst i Moss.
  • Utstillingen ble første gang arrangert i 1998.
  • Finansielle problemer gjorde at Momentum på 2000-tallet ble arrangert med ujevne mellomrom.
  • I 2007 ble Momentum slått sammen med Galleri F 15 under det nye navnet Punkt Ø, som samtidig ble gjort til Fylkesgalleri for Østfold.
  • Fra 1. januar 2020 slettes navnet Punkt Ø.
  • Nytt navn blir kort og godt: Galleri F15.

Mer fra Dagsavisen