Nyheter

Et galleri i særklasse på Alby

Det har ofte stormet rundt kunstutstillingene på Galleri F15; også i Lars Brandstrups tid som sjef. Men han greide likevel å balansere godt mellom moderne samtidskunst og mer klassiske kunstuttrykk. Galleriet lever fortsatt i beste velgående, 53 år etter etableringen.

Bilde 1 av 2

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Fram til sin død i 1963 eide skipsreder Biørn Biørnstad Alby. Hans siste vilje var Alby skulle overtas en person med stor formue, som kunne holde parken og skogen i god stand. Nå ble det ingen formuende enkeltperson som overtok det flotte naturområdet på Jeløy. Etter mye debatt kjøpte Moss kommune eiendommen for tre millioner kroner. Ordfører Emil Andersen (Ap) var pådriver for kjøpet, og han innrømmet at han hadde vært i sterk tvil, for tre millioner kroner utgjorde enn stor post på kommunens budsjett. Men Moss kommune hadde behov for "grønn lunge", og Alby hadde alle muligheter til å bli et fint parkområde for byens befolkning.

Rammet av uhell

Denne artikkelen skal i hovedsak handle om Galleri F15, men da er det nødvendig å se litt på bakteppet for etableringen av dette galleriet, som er et av de mest kjente i Norge, og som også har en solid, internasjonal status. Det var Lars og Niels Brandstrup, som sammen med sine ektefeller Ellen og Agnete, skapte Galleri F15.
De to familiene drev med vanlig forretningsdrift i Fossen 15, ved siden av Konventionsgården. Brandstrupene var svært kunstinteresserte, og i 1962 etablerte de også et kunstgalleri på den samme adressen. I 1963 ble forretningsdriften rammet av to uhell. Først brann i 1963; deretter blåste taket av den gamle bygningen, som tidligere var en del av møllene i Moss. Da fikk galleriet låne den tomme hovedbygningen på Alby gård for plassering av kunstverkene.

Kongelig besøk

Lars Brandstrup, som var en visjonær mann, så for seg at det ville være mulig å kombinere kunstutstillinger med en kafé og vandringer i flotte omgivelser. Han kontaktet Moss kommune, og søkte om å få drive kunstgalleriet permanent fra Alby. Siden Biørn Biørnstad også hadde vært svært opptatt av kunst, og testamentert 400.000 kroner til Moss kommune for bygging av et kunstgalleri, var det også i hans ånd at det ble etablert et kunstgalleri på Alby. Det var mange i Moss som mente at det ville galimatias å flytte galleriet vekk fra sentrum, og kunstgalleriet ble spådd en sikker død. Men Brandstrupfamilien satset på mottoet «Folket vil komme til kunsten, hvis vi viser kunst som engasjerer folket». I 1966 ble Galleri F15 på Jeløy etablert. Den første utstillingen ble åpnet 28. april 1967. Publikum strømmet raskt til stedet, og da Moss kommune feiret sitt 250 års jubileum i 1970, fikk galleriet æren av å få besøk av kronprinsparet. Lars Brandstrup var guide for de kongelige, og i Nils Johan Ringdals "Moss bys historie, bind 3", heter det at " ... de kongelige håndhilste også på alle de frammøtte. Det var en utsøkt forsamling, alle menn og kvinner fra Moss som hadde fått Kongens fortjenestemedalje for en eller annen innsats".

En kunstpioner

Brandstrupfamilien greide å balansere godt mellom tradisjonell kunst og samtidskunst. Det førte til mange offentlige debatter om de kunstuttrykk som ble presentert, og det var et stort folkelig engasjement rundt Galleri F 15. Galleridirektør Lars Brandstrup er regnet som en pioner innen norsk og nordisk kunstformidling. Galleri F15 fikk internasjonal oppmerksomhet, og det strømmet publikum til Jeløy fra alle kriker og kroker i Norge. I 1984 ble Galleri F15 utvidet med et tilbygg som var tegnet av arkitekt Jan Jansen.

Krangel om penger

På 1980-tallet avsluttet familien Brandstrup sitt eierskap til galleri F15, og i 1986 var det Tore Flesjø som overtok som galleridirektør. Han drev etter samme retningslinjer som hans forgjengere hadde gjort. med utstillinger, kafédrift, salg av kunst, bøker og kort. Mange unge malere fikk vist sine arbeider på galleriet. Men økonomien var vanskelig, og driften gikk med underskudd. Moss kommune strammet til sitt økonomiske bidrag, og i 1988 ble det bevilget 200.000 kroner mindre enn det galleriet hadde søkt om. Rådmann Amund Rydland ønsket at galleriet skulle kreve inngangspenger. Tore Flesjø mente at politikerne i Moss var i ferd med å svikte et av byens mest kjente flaggskip.

Kontroversiell sjef

I 1990 og 1991 gikk galleriet med store underskudd, og byens befolkning begynte også å bli mer kritiske. I begge lokalavisene var det stadig leserbrev der de mest moderne kunstverkene ble dømt nord og ned. I 1991 tok Moss kommune nye grep. Organisasjonsstrukturen ble endret. Fra å være et interessentskap ble det nå organisert som aksjeselskap. Moss kommune ble hovedaksjonær. Samme år sikret kulturminister Åse Kleveland en statsstøtte på 140.000 kroner, og signaliserte at det ville bli gitt mer penger i framtida. Tore Flesjø gikk av, og ble erstattet av Gertrud Sandqvist. En sjef som det virkelig stormet rundt. Hun satset sterkt på provoserende samtidskunst, og hadde blant annet en utstilling av den omstridte fotografen Robert Mapplethorpe. Han døde av aids i 1989, og han beskrev selv deler av sin kunst som homoerotisk.
Der nye styret i Galleri F15 mente at Gertrud Sandqvist bevisst siktet inn mot et rekordunderskudd, og sommeren 1993 ble Sandqvist sagt opp. Dette utløste støtte fra kunstnere og kunstkritikere fra hele Norden, og denne situasjonen varte helt til juni 1994. Da gikk Gertrud Sandqvist av. Hun ble erstattet av Ole Lislerud.

Særstilling

Selv om det har blåst godt rundt Galleri F15 i flere perioder, så regnes galleriet fortsatt for å være et av landets viktigste formidlingsarenaer for norsk, nordisk og internasjonal samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriet er i en særstilling, definert som et ikke-kommersielt galleri med offentlig støtte. Uten å ha noen egen kunstsamling. Fra 2007 ble Galleri F 15 en del av Punkt Ø – Fylkesgalleriet for Østfold.

Kilder:
Moss byleksikon
Nils Johan Ringdal. "Moss bys historie, bind 3".
Norsk kunstnerleksikon

Mer fra Dagsavisen