Nyheter

Brannhelikoptre og mannskap i trening foran sommeren

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde ønsker ekstra oppmerksomhet på skogbrann. Søndag gikk turen opp i høyden med brannmannskapet.

1 av 3

– Norge har en god beredskap. Nå må vi øve. Utfordringen er at situasjonen kan være forskjellig fra år til år, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).

Brannsommer

Hun viser til 2018 som ble den mest krevende skogbrannsommeren vi har hatt her i landet. Totalt 2.097 skogbranner i inn- og utmark ble registrert i fjor – dobbelt så mange som det var både i 2017 og 2016. Det gikk bra takket være innsatsen fra alle etater.

Søndag ble det holdt en stor øvelse for brannhelikoptre på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus. Målet er å øke kunnskapen, øke kommunikasjonen og å være enda bedre forberedt om det blir like tørt som i fjor sommer.

– Forberedelsene og gjennomføringen viser at vi vet hva vi holder på med, sier samfunnssikkerhetsministeren som skryter av alle som var involvert i øvelsen.

Les også: – Vi er forberedt på flere intense skogbrannsesonger

Turister

Norge ble satt på prøve under fjorårets skogbrannsommer. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) konkluderer med at vi er forberedt, men helt avhengig av frivillig innsats. I rapporten som ble publisert søndag legger de fram 18 læringspunkter.

Ifølge rapporten fungerte den overordnede kommunikasjonen godt da skogbrannene raste i fjor sommer. Men ett punkt overrasket.

– Skogbrannplakater på flere språk må ut. I løpet av sommeren var det mange utenlandske turgåere i skogen. Vi nådde ikke godt nok fram til de som ikke forstår norsk og engelsk, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

LES OGSÅ: Ekstremvær ga uvanlig år for brannvesenet i mossedistriktet (DA+)

Bålforbud

Fra mandag er det et bålforbud i hele landet for å forhindre skog- og lyngbrann. Det er ikke tillatt med bål eller grill i nærheten av skog og utmark. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

– Det er viktig at hver og en av oss tar ansvar for egen atferd, understreker Tybring-Gjedde.

I helgen var det gressbranner flere steder i landet. I Østfold fikk det veldig alvorlige konsekvenser da et hus brant ned etter at det var blitt drevet bråtebrann. Politiet advarer om tørt terreng og brannfare flere steder.

Les også: Flyklubber overvåker skogbrannfaren mot bensinpenger

Telle helikoptre

I deler av sesongen har Norge kun ett helikopter i beredskap på Torp i Sandefjord. I fjor ble det leid inn et stort antall helikoptre. DSB mener det er nødvendig å få kartlagt hvor mange helikoptre som finnes ut over de operatøravtalene som allerede finnes.

– Forsvaret bistår oss så langt de har mulighet. Kontrakten vi har med leverandøren vår på helikoptre er fleksibel og robust. Det er viktig å si at det er på bakken brannene slukkes, sier Rygh Pedersen.

(©NTB)