Nyheter

Tidligere polititopp tapte ankesak - dømt til fengsel for å ha skaffet seg overgrepsbilder av barn

Det ulovlige materialet ble funnet på mannens jobb-PC.

Mannen ble først dømt til 90 dagers fengsel av Asker og Bærum tingrett den 2. oktober i fjor. Straffen ble anket.

Mandag denne uka kom Borgarting lagmannsretts avgjørelse: anken ble enstemmig forkastet.

Den tidligere polititoppens forsvarer, Line Margareta Foss, forteller at saken ikke vil bli anket ytterligere. Dermed er dommen rettskraftig.

– Han var forberedt på dette utfallet, men håpet på å få en mildere straff eller at straffen i det minste ble gjort betinget. Det var viktig for ham å få prøvd dette for lagmannsretten, forteller hun.

LES OGSÅ: Mann slått til blods med blender på utested

– En kjempebelastning

Mannen hadde en sentral lederstilling i politiet på Østlandet inntil saken kom opp.

Siden da har han vært arbeidsledig.

– Han har hatt det veldig vanskelig etter at etterforskningen startet. Saken har vært en kjempebelastning for ham, sier Foss.

Av rettspapirene kommer det fram at mannen blant annet har vært gjennom et samlivsbrudd og mistet sitt sosiale nettverk.

Tusenvis av barnebilder

Politiet besluttet å ta beslag i mannens bærbare PC i mai 2017. Den var disponert av polititoppen, men tilhørte arbeidsgiver.

Der fant politiet en netthistorikk som viste at mannen hadde besøkt sider som blant annet inneholdt overgrepsbilder av barn.

Til sammen dreide det seg om minst 2.000 seksualiserende bilder av nakne, lettkledde eller påkledde gutter og minst hundre videoer eller bilder som skildret seksuelle overgrep mot barn. Politiet fant også spor etter minst åtte noveller som skildrer seksuelle overgrep mot barn eller skildrer dem på en seksualisert måte.

– Handlingene ble begått hjemme, påpeker Foss.

LES OGSÅ: 18-åring mistet førerkortet etter én time

Lastet ikke ned

Det ulovlige materialet ble ikke aktivt lastet ned av mannen. Innholdet ble i stedet oppsøkt på ulike nettsider.

Det fikk ikke betydning for straffeutmålingen.

– I denne forbindelse vises det særlig til at den befatningen som domfelte har hatt med barnepornografi er med på å opprettholde et marked for slike bilder – og derigjennom støtter opp om overgrep mot barn, konkluderte Borgarting lagmannsrett.

– Det bemerkes for øvrig at domfeltes ensidige fokus knyttet til belastningene og konsekvensene han opplever som følge av saken, sammenholdt med at han mener seg uskyldig dømt, tydelig viser at domfelte ikke tar innover seg alvoret i de handlinger han domfelles for og hvilken krenkelse dette representerer for barna som utnyttes, står det videre i dommen.

LES OGSÅ: Mossing tiltalt for drapsforsøk mot sin egen mor

Nyeste fra Dagsavisen.no: