Nyheter

Moss mot strømmen - færre museumsbesøkende i 2018

Mens Østfoldmuseene totalt hadde en solid økning med 17 prosent flere besøkende i 2018, sammenlignet med 2017, så opplevde Moss by- og industrimuseum en motsatt effekt. I Moss sank besøkstallet fra 5.100 til 3.600 besøkende.

Av Paul Norberg

- Den langvarige, varme sommeren gjorde det nok lite fristende å besøke vårt museum. Kombinert med at vi ikke hadde noen store arrangementer eller nye utstillinger, så var det naturlig at besøkstallet sank. Men det var nok en større nedgang enn det vi hadde håpet på, sier avdelingsdirektør Bård Alsvik. Han tror at det er friluftsmuseene i Østfold som har trukket besøkstallet oppover i 2018. - For den varme sommeren innbød ikke spesielt til økt interesse for innendørslokaler, sier han.

- Hvorfor var det så lite fornyelse i 2018?

- Det henger nøye sammen med de store forberedelsene til byjubileet i Moss i 2020. Forberedelsene startet i fjor, og har satt sitt preg på virksomheten i 2018. Det kommer også til å bli overordnet for oss i inneværende år. Men i 2020 regner vi med at det blir ganske annerledes, sier Alsvik.

Torsdag 14. februar er siste dag som museet holder åpent i 2019. Da blir det ikke åpnet igjen før 3. januar 2020. Mens museet holder stengt vil det fortsatt arrangeres  byvandringer og utendørsutstillinger. - Dette er nødvendig for å holde interessen oppe blant byens befolkning, sier Bård Alsvik.

Gode besøkstall i Østfold

Totalt hadde Østfoldmuseene et flott år i 2018. Det var 85.743 besøkende i 2018. Dette var en økning på 17 prosent fra 2017, og mer enn 12.000 flere besøkende enn forventet.

- Nå legges planene for 2019, og selv om museet vil kunne presentere et rikholdig publikumsprogram, er det arbeidet bak utstillingene og utvikling av besøksarenaene som krever mye av vår oppmerksomhet
i det nye året, sier Hege Hauge Tofte, direktør ved Østfoldmuseene.

En statlig million

I en pressemelding heter det at Østfoldmuseene ønsker å være en naturlig del av hverdagen til alle, og når mange får bidra i museene, kan det motvirke utenforskap. Staten kom i høst med en øremerket bevilgning på én million kroner for å styrke Østfoldmuseenes arbeid med integrering. Satsingen vil reflekteres i museets publikumsprogram,  arenautvikling, utstillingsarbeid,  forskning og  prioriteringer i arbeidet med samlingene i 2019.

Samlingsforvaltning

Det er brukt store ressurser på å systematisere, registrere og digitalisere Østfoldmuseets samlinger, og museet trenger nå et nytt fellesmagasin for å sikre tilfredsstillende oppbevaring, og arbeidsforhold som gjør
ordning og tilgjengeliggjøring av samlingene mulig. Fra 2019 ivaretas den verneverdige industribygningen Nye veveri i Tistedalen i Halden gjennom at den tas i bruk som nytt fellesmagasin for Østfoldmuseene.
Østfold har store samlinger av privatarkiver, og nå intensiveres arbeidet med å finne frem til en bærekraftig forvaltning med depotløsning og plan for tilgjengeliggjøring.

Høy aktivitet i 2019

Det jobbes med etablering av ny arena i Fayegården i Halden, arenautvikling og jubileumsutstillinger i Moss i forbindelse med byens 300 års jubileum, 100-årsjubileum for Borgarsyssel museum i Sarpsborg, ny basisutstilling for hele Indre Østfold på Folkenborgmuseum, Fløtningens fartøy på Kanalmuseet i Marker, industrihistorie i Fredrikstad, utvikling og oppgradering på Elingaard Herregård, samt etablering av en egen «digitaliseringsfabrikk» med mulige fremtidige
arbeidstreningsplasser i Fredrikstad.
- For å realisere alt dette, vil publikumsaktivitetene bli noe redusert i 2019. sier Hege Hauge Tofte.

Mer fra Dagsavisen