Nyheter

- Endelig riktig navn på gata vår i Rygge

Nå blir navnet Løkkeveien fjernet, til fordel for det historisk mer korrekte Carlsmindeveien. - En skikkelig gladnyhet, sier Arnulf Johannessen i Moss og Omegn Tenkepark.

Slik blir det i alle fall hvis gatenavnkomiteen i Moss og Rygge får det som den vil. For nå har komiteen lagt fram sitt forslag til en del nye veinavn. Noe som er nødvendig når Rygge og Moss slår seg sammen til en kommune fra 1. januar 2020.

LES OGSÅ: 32 gater sto i fare for å miste navnene sine. Sjekk hvilke her. (DA+)

Unike gatenavn

Forslag til nye gatenavn er lagt ut til offentlig høring, med svarfrist 1. februar i år.
– Etter høringsfristen vil komiteen ha et nytt møte, der et endelig forslag blir lagt fram til politisk behandling i både Moss og Rygge, sier prosjektleder Tore Bjørnerød. Han er avdelingsleder i Geodata i Moss kommune.
– Dette var en gladnyhet. Min familie og jeg har kjempet mot det håpløse Løkkeveiennavnet i mange år. Løkkeveien ble anlagt tidlig på 1960-tallet. Den krysser de tidligere jordene på gården Carlsminde, som nå er Løkkeveien 36. Mens samtidige veinavn som Gubbeskogveien, Beiteveien og Kallumlia fikk riktige navn, valgte kommunen å gi Carlsminde det meningsløse navnet; Løkkeveien.

Carlsminde er en del av storgården Carlbergs historie, i videste forstand, også Værne Klosters. Det er på høy tid at Løkkeveien får sitt korrekte navn, sier Arnulf Johannessen.
– I historisk perspektiv var Carlsminde et godt valg, og nå får de som bor i Løkkegata i Moss beholde gatenavnet og den adressen de har i dag, sier Tomas Colin Archer (Ap) Han er en av de politisk oppnevnte medlemmene i gatenavnkomiteen.

Ordfører Utnes vei

Industriveien voldte litt problemer for komiteen. Industriveien i Rygge ligger tett opp mot boligfelt, mens Industriveien i Moss er knyttet til et industriområde. Forslaget er nå at Industriveien i Rygge får nytt navn: Ordfører Utnes vei. Det var Arne Utne startet industrivirksomhet på denne plassen i sin tid. I tillegg var han ordfører i Rygge kommune i perioden 1952–1956.

Bergstien finnes i begge kommuner. Det nye forslaget er at Bergstien på Jeløy utgår, og at nåværende adresser i Bergstien omadresseres til Åslia.
– Komiteen måtte også gå noen runder når det gjaldt Vardeveien, sier Bjørn Mikarlsen, som sitter i komiteen som lokalhistoriker fra Rygge. Han forteller at Vardeveien i Moss består av flere stikkveier, noe som kan skape en del problemer. Komiteens forslag er at Vardeveien i Moss bytter navn til Jalundveien. For Jalund er et gammelt navn for Jeløya.

Andre forslag

Skogstien i Moss bør bytte navn til Apalveien. Apal er et gammelt ord for epletre.

Karin Sibberns vei og Carl Sibberns vei er to gatenavn som lett kan forveksles. Navnekomiteen foreslår derfor at Carl Sibberns vei bytter navn til Sibberns vei. Mens Karin Sibberns vei i Rygge kommune opprettholdes. Dette er en av svært få gater i Rygge som er oppkalt etter kvinner.

Komiteen har også kommet med et navneforslag på Øvre gate i Moss. Ut fra historiske grunner foreslår navnekomiteen at Øvre gate på Skarmyra bytter navn til Islandsmoens gate. Sigurd Islandsmoen (1881–1964) var landskjent organist og komponist, og virket som komponist i Moss fra 1916 til 1961. Han bodde på Skarmyra.

LES OGSÅ: Flere av politikerne som skal behandle nye gatenavn i Moss bor i de berørte gatene

Mer fra Dagsavisen