Nyheter

Vil flytte Moss by- og industrimuseum

Styreleder Halstein Sjølie i Østfoldmuseene har i flere måneder jobbet i det stille med å få kjøpe det viktigste historiske bygget i Moss, og flytte by- og industrimuseum til Verket.

Bilde 1 av 5

Planene om å kjøpe Konventionsgården har pågått noen måneder, der deler av det politiske miljøet i Moss har vært involvert, sammen med ledelsen i Østfoldmuseene og Høegh Eiendom, som i dag eier Konventionsgården.

– Unik mulighet

– Dette er en unik mulighet til å sikre oss den viktigste historiske bygningen i Moss. Den historiske betydningen av Mossekonvensjonen i august 1814, sammen med industrihistorien til Moss Jernverk og Peterson-konsernet, gjør dette til et perfekt sted, sier Sjølie.

Han forteller at Østfoldmusene har hatt en langvarig og god dialog med Høegh Eiendom, og at partene er kommet et godt stykke på vei for å komme fram til en løsning.

– Når vil dere i tilfelle flytte fra Møllebyen?

– Vi har leiekontrakt som varer til 2020, med opsjon på ti år. Jeg regner med vi kommer til å bruke opsjonsretten, slik at vi kan ha museum både i dagens lokaler i Møllebyen, og i Konventionsgården. Det blir litt som «ja takk, begge deler». Vi er svært fornøyde med museumsdriften i Møllebyen, og dagens lokaler er jo tilpasset en museumsdrift som er basert på byens unike industrihistorie.

– Men vi må også fange opp fremtidens innbyggere, og må derfor ta i bruk mange flere plattformer for i formidlingen av historien, sier Sjølie.

Hvis det blir aktuelt med et oppkjøp av Konventionsgården, regner han med at det blir satt opp en ny bygning, som er tilpasset moderne teknologi for formidling. den vil i tilfelle vil bli brukt i tillegg til det historiske bygget.

– Ikke vedtak ennå

Tomas Colin Archer (Ap) er styreleder for Moss by- og industrimuseum. Han er også leder for teknisk utvalg i Moss kommune. Han er svært fornøyd med at det offentlige skal overta Konventionsgården.

– Nå er det ikke helt klart om den historiske bygningen blir solgt, men jeg håper på en rask avklaring, sier Archer.

– Vil Moss kommune være med på eiersiden?

– Et eventuelt oppkjøp er ikke politisk behandlet ennå, men drøftet ved noen anledninger. Poenget for kommunen er at det ikke blir økonomisk belastende å gå inn i eierskap. Kanskje Høegh Eiendom vil gi Konventionsgården til kommunen i jubileumsgave til 2020, antyder Archer.

Advarer

Widar Salbuvik, som ikke har eierinteresser i Møllebyen lenger, advarer mot å flytte museet. Sammen med Bjørn Christiansen gikk han i 1998 inn i Møllebyen, med selskapet Mossemøllene AS.

– Vi åpnet Møllebyen for publikum, og Moss by- og industrimuseum passet svært godt inn sammen med kulturinstitusjoner som bibliotek og kino. Museet har hatt tilhold i Møllebyen siden oktober 2000. Ved en avvikling av Moss By- og Industrimuseum i Møllebyen vil den unike og autentiske integreringen av museet i bygningsmassen ødelegges, mener Salbuvik.

Mer fra Dagsavisen