Nyheter

Nytt ordførerkjede til 200.000 kroner

Det vil koste opp mot 200.000 kroner å bytte ordførerkjedet i Moss etter 50 år, når kommunen spleises med Rygge i 2020.

Bilde 1 av 4

Av Paul Norberg

Med mossekråka som symbol, ble kjedet gitt til byen av Christiania Bank og Kreditkasse i anledning 250-årsjubileet i 1970. 50 år etter skal det erstattes med et nytt ordførerkjede, som skal symbolisere sammenslåingen av Moss og Rygge. Prislapp: 200.000 kroner.

Helt nytt kjede

25. oktober skal «Arbeidsutvalget Moss og Rygge» vurdere om det skal utformes et nytt ordførerkjede for den nye storkommunen. Innstillingen fra prosjektrådmann Hans Reidar Ness er at de to gamle ordførerkjedene skal vike til fordel for et nytt ordførerkjede. På bakgrunn av erfaringer fra andre kommuner er det anslått at prislappen vil havne et sted mellom 150.000 og 20.000 kroner. Rådmannen innstiller derfor på å sette av inntil 200.000 kroner til et nytt kjede.

– Vi betrakter et ordførerkjede som en form for offentlig utsmykning. Vi har derfor søkt råd fra Østfold kunstnersenter om veien videre for å utforme et nytt ordførerkjede, sier kommunikasjonsansvarlig Therese Evensen i Nye Moss.

– Er det lagt noen føringer for utformingen av et nytt ordførerkjede?

– Nei, det er for tidlig i prosessen. Selv om det hittil ikke er kommet politiske innsigelser på å utforme et nytt ordførerkjede, er dette ikke formelt vedtatt ennå.

– Har dere søkt økonomisk støtte utenfra?

– Det er vurdert hvilken kostnadsramme vi kan regne med, men det er ikke søkt om støtte utenfra. Men det hadde jo vært en flott gave til byjubileet hvis en bank eller annen virksomhet ville hedre Nye Moss, synes Evensen.

Det er ikke vurdert hva som skal skje med dagens to ordførerkjeder, som sannsynligvis blir erstattet med et nytt.

– Det kan jo hende at de blir stilt ut i en monter på rådhuset eller overdratt til Moss by- og industrimuseum. Uansett skal de bli ivaretatt for historisk dokumentasjon, sier hun.

Mossekråka

Da Moss fikk sitt ordførerkjede i 1970, var det klart at mossekråka skulle være et tydelig symbol i kjedet. Mossekråka kom med i byvåpenet i 1954, etter en lang dragkamp, som varte fra 1932.

Den gamle ordfører og rådmann, Arne Magnussen, var en forkjemper for å få kråka inn i byvåpenet. Kunstner Christian Stenersen tegnet gullkråka som pryder dagens byvåpen.

Da Moss feiret sitt byjubileum i 1970, debuterte daværende ordfører Emil Andersen med det nye ordførerkjedet, da kong Olav og kronprinsparet besøkte Moss (bildet).

1970: Kronprins Harald, kronprinsesse Sonja og Emil Andersen med nytt ordførerkjede.

Siden den gang har byens ordførerkjede blitt brukt av ytterligere seks ordførere: Birger Eriksen (Ap), Bjørn Barang (Ap), Paul-Erik Krogsvold (Ap), Gretha Kant (H), Tage Pettersen (H) og Hanne Tollerud (Ap).

Mer fra Dagsavisen