Nyheter

32 gater kan miste navnene sine

Flere av gatene i Moss og Rygge har enten like eller identiske navn. Det skaper utfordringer for den planlagte kommunesammenslåingen.

SV-politiker Anne Aga har bodd i Vardeveien i Larkollen siden 1980. Hun har med andre ord en sterk tilknytning til stedet, som deler navn med en gate på Jeløy i Moss.

– Følelsesmessig ville det vært veldig rart om gata her måtte bytte navn. Jeg håper at hvis det skjer, så beholder den «varde»-delen av navnet sitt. Vi har en annen gate like ved som heter Vardekleiva. Det kunne kanskje passet.

– Hva med å oppkalle gata etter Jon Michelet, som har en sterk tilknytning til Larkollen?

– Jeg var veldig glad i Jon Michelet, men jeg foretrekker at gatenavnet beholder tilknytningen til naturen. Grunnen til at det heter Vardeveien her, er fordi vi har en gammel varde i nærheten, svarer Aga.

SV-politiker Anne Aga har bodd i Vardeveien i Larkollen siden 1980. Nå risikerer gaten å måtte bytte navn til noe annet, ettersom den har en navnesøster i Moss.

Anne Aga har bodd i Vardeveien i Larkollen siden 1980. Nå risikerer gaten å måtte bytte navn til noe annet, ettersom den har en navnesøster i Moss.

Lovpålagt

Moss og Rygge har i dag 13 gater hver med identiske navn. Av disse ligger ni i tilknytning nåværende kommunegrense.

Det betyr at kommunene sitter igjen med fire ulike gater hver, som kommer til å ha helt like navn etter en sammenslåing:

Bergstien, Industriveien, Skogstien og Vardeveien.

Kommunen er lovpålagt å ha gatenavn som ikke er identiske. Det er dessuten en nødvendighet for å unngå problemer for nødetater og transportnæringen. Én eller begge av de berørte gatene må derfor få et nytt navn innen 1. januar 2020, som er datoen Moss og Rygge formelt slår seg sammen.

Har bodd i gata i 62 år

På den andre siden av kommunegrensa, i Vardeveien i Moss, møter vi Berit Dalseth. Hun er blant dem som har bodd lengst i gata. 62 år har det blitt. Hun håper ikke at Vardeveien «hennes» blir den som må bytte navn.

– Det hadde vært trist hvis vi måtte bytte adresse. Det ville vært rart etter så mange år, forteller hun.

Hun peker blant annet på at Vardeveien ligger i tilknytning Galleri Varden og tidligere Café Varden – som begge har en plass i lokalhistorien.

– Men hvis vi først måtte bytte, så tenker jeg at vi kanskje kunne blitt en del av Bassengveien, som ligger like ved, foreslår hun.

24 «problemgater»

I tillegg til de fire nevnte gatene, finnes det ytterligere 12 gater i hver av kommunene som Fellesnemnda har pekt ut som problematiske, og som det vil bli vurdert å endre (se faktaboks).

Det betyr at det til sammen er 32 berørte gater, som alle står i fare for å miste navnet sitt.

I saksutredningen er også Stranda ført opp som et gatenavn som vil være identisk i begge kommuner etter en sammenslåing. Det medfører dog ikke riktighet, da det kun finnes én gate med det navnet i dag, og den krysser kommunegrensa. Saksbehandler Tore Bjørnerød forklarer at det i stedet må vurderes om det skal gjennomføres en omadressering i gata, ettersom husnumrene stiger i hver sin retning fra dagens kommunegrense.

Når det kommer til gårdsnummer blir løsningen å legge til 100 i nåværende gårdsnummerserie for eiendommer i Rygge.

###

Stranda krysser dagens kommunegrense. Etter en sammenslåing med Rygge, vil det derfor kun være én gate med dette navnet i nye Moss. Husnumrene vil derimot ikke være i riktig rekkefølge.

Vil skape sterke følelser

Kristian Hjortkær Hansen, leder av Moss historielag, var en av kritikerne til at deler av Vålerveien i Moss skiftet navn til Abels Gate i 2007. Han har derimot forståelse for at man nå må endre navnene på flere gater.

– At man ikke kan ha ulike navn i den nye kommunen er klart. Det skjønner også jeg, sier han.

Han tror det likevel vil vekke følelser hos flere av innbyggerne.

– Det er nok ikke overveldende mange som er imot å endre en vei som går inn til et industriområde, men når du faktisk bor i en gate og er vant til stedsnavnet, så vil du nok få følelser, sier han.

Beboerne kan bli involvert

I Fellesnemndas neste møte 10. oktober skal det vedtas å opprette en egen navnekomité. Det er foreslått at den skal bestå av én politiker, én kulturrepresentant og én lokalhistoriker fra hver kommune, i tillegg til en fagkyndig fra selskapet Geodata.

Komiteens forslag til nye gate- og veinavn legges fram til politisk behandling i Fellesnemnda. De får altså det siste ordet. Komiteen får også i oppdrag å vurdere hvorvidt berørte beboere skal involveres i navneprosessen. Det synes Inger-Lise Skartlien (Ap), Rygge-ordfører og leder av Fellesnemnda, er en god idé.

– Komiteen får finne fram til en arbeidsmåte som er involverende. Kanskje kan innbyggere for eksempel komme med forslag til navn, sier hun.

Én eller begge må endres

Skartlien forventer at saken vil skape engasjement blant befolkningen.

– Det er ikke annet å vente seg enn det, sier hun.

Det er ikke gitt at kun én av de berørte gatene må bytte navn. En løsning kan også være at begge gjør det.

– Det hadde kanskje vært det mest rettferdige i noen av tilfellene, sier Skartlien.

Det er heller ikke sikkert hvilke gater med lignende navn som må endres – om noen.

– Etter hva jeg kan se har disse gatene ganske ulike postnumre, så det skulle i utgangspunktet ikke være noe kjempeproblem å beholde navnene, men dette er noe komiteen får vurdere, sier Skartlien.

Tre av mossegatene med identiske navnesøstre i Rygge ligger i umiddelbar nærhet av hverandre. Her fra Skogstien.

Tre av mossegatene med identiske navnesøstre i Rygge ligger i umiddelbar nærhet av hverandre. Her fra Skogstien.

Dette vil avgjøre hvilken gate som må bytte navn

Når komiteen skal avgjøre hvilken gate som får beholde navnet sitt, vil følgende kriterier bli vektlagt:

▪ Antall boenheter eller næringer som har adresse der.

▪ Hvorvidt adresser er knyttet til industri eller næring.

▪ Hvorvidt gatenavnet er knyttet til et stedsnavn.

▪ Hvorvidt gatenavnet tilhører en gruppe veinavn, hvor i så fall hele gruppen bør endres.

▪ Hvorvidt tilstøtende veinavn kan brukes.

▪ Hvorvidt gatenavnet har en sterk posisjon for flere enn beboerne.

Blant gatene som har lignende, men ikke identiske navn, finner man eksempelvis Klostergata i Moss. Den har mange innbyggere et forhold til. Likevel står den i fare for å miste navnet sitt, da Klosterveien i Rygge er tilknyttet historiske Værne Kloster.

Mer fra Dagsavisen