Nyheter

Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien vurderer å gi seg som politiker

Inger-Lise Skartlien har ikke bestemt seg for om hun vil stille til kommunevalget i 2019. Ytterligere to sentrale Ap-politikere i Rygge vurderer nå også fremtidene sine som politikere.

Torsdag kveld bestemte et samlet Moss Ap seg for å nominere Hanne Tollerud og Shakeel Rehman til partiets ordfører- og varaordførerkandidater.

Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien var også en aktuell toppkandidat for nominasjonskomiteen, men det endte med at hun ga beskjed om at hun ikke ønsket å stille som partiets ordfører eller varaordførerkandidat likevel.

– Ved å være i avslutningen av min åttende periode som folkevalgt og snart 12 år som ordfører i Rygge, er jeg fornøyd, oppgir hun som begrunnelse for hvorfor hun tok den avgjørelsen.

LES OGSÅ: Skartlien ikke foretrukket som Ap-ordfører i Moss

– Ikke motivert

Skartlien forteller videre at motivasjonen i dag ikke er like stor som før.

– Jeg er ikke kjempemotivert til å gå løs på en ny valgkamp og ordførerjobben i en ny kommune.

– Ønsker du å stille på Aps liste til kommunevalget i det hele tatt?

– Vi får se når det nominasjonsmøtet skal avholdes i november.

– Betyr det at du per i dag ikke har bestemt deg?

– Det betyr at jeg er litt i tenkeboksen, svarer hun.

LES OGSÅ: Misnøye i Moss Ap etter prosessen med å velge partiets nye ordførerkandidat (DA+)

Har hatt en sentral rolle for den nye kommunen

Rygge-ordføreren har ledet arbeidet med å slå sammen de to kommunene helt fra dag én.

Hun ledet utredningsutvalget som vurderte kommunestrukturen i mosseregionen og er i dag leder av fellesnemnda som holder på med å bygge den nye kommunen fram mot 1. januar 2020.

– Hun har vært en primus motor for å få til den nye kommunen, så jeg håper hun blir med videre, sier Finn Erik Blakstad (V), Skartliens varaordfører i Rygge.

Også Gerd Louise Molvig, Sps gruppeleder, håper Skartlien ikke forsvinner fra politikken.

– Det vil bli et stort tap for innbyggerne i nye Moss hvis hun ikke blir med videre – og et enda større tap for Rygge, mener hun.

Respekterer vurderingen

Hanne Tollerud, ordfører i Moss og Aps toppkandidat til neste valg, er ikke overrasket over at Skartlien vurderer å gi seg.

– Hun har vært politisk aktiv i en mannsalder. Politikken har tatt mye av livet hennes. Jeg forstår godt at hun nå bruker tida til å tenke seg om, noe vi selvsagt respekterer, sier hun.

Hans Jørn Rønningen, Aps gruppeleder i Rygge, er heller ikke sikker på om han skal fortsette som politiker etter 2019.

Kan få med seg to til

Det at Skartlien ikke ble Aps ordførerkandidat har ført til at de to sentrale Rygge-politikerne Hans Jørn Rønningen og Ole Gjølberg også vurderer å gi seg.

– Da jeg sa ja til å stå på listen, hadde jeg én betingelse. Det var at jeg ønsket Inger-Lise som ordfører, sier Rønningen, som i dag er Aps gruppeleder i Rygge.

Under nominasjonsprosessen ble han spurt om han ville bli partiets varaordførerkandidat. Svaret var at det var uaktuelt, så lenge Skartlien ikke ble ordførerkandidat.

– Jeg er bekymret for nye Moss om hennes politiske talent ikke blir med i fortsettelsen. Det ville vært en betydelig nedtur for Ap i nye Moss, mener gruppelederen.

Trakk seg fra stortingslista

Skartlien har tidligere trappet ned på politikken. Før valget i 2017 var hun foreslått som Østfold Aps fjerdekandidat på stortingslista, men trakk seg før nominasjonen ble vedtatt. Årsaken var helserelatert, noe hun fortalte åpent om i et Facebook-innlegg.

– Jeg har hatt diagnosen Fibromyalgi i 25 år. Har artrose og mye smerter i hverdagen, var noe av det hun skrev.

Til Dagsavisen forklarte hun da at å takke nei til Stortinget gjorde at hun heller kunne prioritere lokalpolitikken.

– Jeg har nok å gjøre fram til kommunene slår seg sammen, så får vi se hvor vi er da, sa hun.