Nyheter

Ulv vandret over 300 km før den ble påkjørt på E6 i Moss på nasjonaldagen

Forskere har identifisert ulven som endte sitt liv ved Mosseporten.

Det var på selveste 17. mai at en hannulv ble påkjørt langs E6 gjennom Moss. Viltnemnda rykket ut og måtte avlive ulven på stedet. Den ble deretter fraktet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim, hvor det ble foretatt en DNA-analyse av dyret. Svaret fra disse prøvene er nå klare.

På langtur fra nabolandet

DNA-analysen viser at ulven var et streifdyr, altså en ung ulv som har forlatt reviret sitt og startet på en vandring etter et nytt hjem. Denne konkrete ulven ble født i et svensk revir kalt Kesberget.

Det ligger omtrent ti mil nordvest for Örebro, et godt stykke inn i landet. Det betyr at ulven må ha vandret minst 300 kilometer før den endte sine dager i Moss.

– Det er helt innenfor den vandringsdistansen vi har målt hos skandinaviske ulver, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker og genetiker i Rovdata.

LES OGSÅ: Vil felle alle ulvene i Hobølreviret

I søsterens fotspor

Det som gjør saken mer spesiell er at ulvens søster også endte opp i samme område.

Hun ble observert like ved Rygge kirke en ukes tid etter at broren ble påkjørt i Moss. Analyser av ulvens avføring bekreftet identiteten. Også hun ble født i Kesberget-reviret i Sverige mer enn 300 km unna.

Tidligere funn viser at tispa også hadde vært i Frogn et par uker før hun ble observert i Rygge.

– Vi har ingen grunn til å tro at de har vandret sammen. Dette har nok skjedd tilfeldig. Når ulver legger ut på vandring har den en tendens til å gå mot sentrum av ulvebestanden. Ulver født langt øst i Sverige vil gjerne gå vestover, forklarer Flagstad.

LES OGSÅ: I fjor fikk ulveparet i Østfold tre valper. Det blir trolig deres eneste kull. (DA+)

Tre tilfeller av E6-påkjørsler siden 2000

Det er sjeldent at ulver blir påkjørt på E6, men det er ikke første gang.

– Det er ikke veldig vanlig, men når de er på vandring vestover må de krysse disse veiene, forteller Flagstad.

Ifølge hans opplysninger har det blitt registrert to andre ulvepåkjørsler langs E6 i Norge siden årtusenskiftet: i Nord-Fron i 2005 og Eidsvoll i 2007.

Totalt har 87 ulver blitt drept i trafikken i hele Skandinavia siden reetableringen av ulvebestanden i 1983, ifølge Flagstad. Et betydelig flertall av disse påkjørslene har skjedd i Sverige.

LES OGSÅ: Så mange ulver bodde i Østfold i vinter