Nyheter

Fløy på islamkritikere – må møte i retten

En mann som ble provosert av SIANs appell i Moss og dyttet en av taleholderne, er nå tiltalt for å ha forstyrret den alminnelige fred og orden.

– Det siste året har det blitt litt mer voldelig, sier SIAN-leder Stig Andersen. Her fra et besøk i Arendal, hvor de ble bedt om å pakke sammen sin stand etter at det oppsto bråk.

Hendelsen skjedde tilbake i september 2016, da den islamkritiske organisasjonen besøkte Moss. De holdt en appell i Gågata, like ved kirken. Den tiltalte mannen fra mossedistriktet var en av tilhørerne.

Da en av talerne til SIAN slapp en bok - som så ut som koranen - og lot den falle på bakken, gikk mannen til angrep. Han kom seg bort til taleren og fikk dyttet ham, før en rekke polititjenestemenn overrumplet mannen.

Opptrinnet ble filmet av NRK Østfold, som var til stede under appellen.

Shariabok

Stig Andersen, leder av SIAN, sto rett ved siden av. Han understreker at boken som ble sluppet i bakken var Reliance of the Traveller, som inneholder informasjon om islamske lover.

– Forstår du hvorfor mannen reagerte?

– Jeg kan forstå at han kanskje trodde det var koranen, men selv om det hadde vært det så er vi fortsatt i Norge, ikke Iran – ennå, svarer SIAN-lederen.

Vil ikke slutte med stands

Han forteller det ikke er den eneste gangen deres appeller har blitt møtt med fysiske reaksjoner.

– Det siste året har det blitt litt mer voldelig. På den siste standen i fjor, på Gjøvik, var det helt kaos, sier han og viser til at tre motdemonstranter ble pågrepet og én politimann lettere skadet.

Likevel ønsker de ikke å slutte å holde sine appeller, som fører til de sterke reaksjonene. Også i år planlegger de å besøke Østfold. Les mer om det her.

– Jeg er ikke noen lettskremt type, så jeg klarer meg, sier SIAN-lederen.