Nyheter

Vil videreutvikle seg som Fairtrade-kommune

Fredrikstad er kåret til Årets bysentrum og Årets mest attraktive by, men måtte ta til takke med andreplass i konkurransen om å bli årets Fairtrade-by. – Vi henger ikke med hodet av den grunn, sier ordfører Nygård.

Bilde 1 av 2

Årets Fairtrade-by ble ikke Fredrikstad, men Einar Stefanussen, som er internasjonal koordinator i kommunen, mener dette baner vei for videre satsing på Fairtrade-produkter.

– Det startet med at kommunen forpliktet seg til å handle inn Fairtrade-kaffe og -te, noe som resulterte i at vi har handlet slike produkter for 1,6 millioner kroner, til bruk på sentralkjøkkenet, dagsenter og sykehjem, sier Stefanussen.

Ikke høye på pæra

Ordfører Jon-Ivar Nygård lever godt med å bli nummer to – for én gangs skyld (om vi ser bort fra fotball, da).

– Jeg tenker det er med denne prisen som med andre priser, at det har vært stas å bli nominert.

– Du er ikke blitt høy på pæra etter to flotte seiere i bykåringer?

– He he, nei, vi i Fredrikstad har vært vant til både oppturer og nedturer.

Neste uke avgjøres det om Fredrikstad blir kåret til Årets frivillig-kommune, og her skal det kjempes mot tre andre kommuner.

Kaffe fra vennskapsbyer

Fredrikstad var en Fairtrade-kommune fram til 2007, da ordningen ble avviklet i fire år. Deretter ble de resertifisert.

Einar Stefanussen skal neste år se på mulighetene for å utvide innkjøpene av Fairtrade-produkter til også å gjelde eksempelvis bomull.

– Det finnes jo flere typer Fairtrade-produkter. Sjokolade, roser, bomull. Da snakker vi om å kunne kjøpe inn arbeidstøy som er merket Fairtrade, sier han.

Bøndene som lager kaffen kommunen kjøper inn, holder til ved to av kommunens vennskapsbyer; San Martin og Patzun i Guatemala.

– Fairtrade-kjøpene føles derfor som en forlengelse av engasjementet kommunen har hatt i Guatemala, sier han.

Mer fra Dagsavisen