Nyheter

Vil «redde verden» med larver

Denne gjengen fra Vang skole har laget en prototypemaskin som skal løse et stort klimaproblem, noe som sikret dem seier i den lokale konkurransen "Smart". Nå er de klare for landsfinale.

Bilde 1 av 2

De fire elevene i sjuendeklasse ved Vang skole i Rygge – Herman Saastad Myhre, Liv Langford, Silje Cathrine Aasen og Amalie Saastad – er bare 12 år gamle. Likevel har de kommet opp med ideen til en maskin som skal tømme naturen for plast.

– Vi lærte i fjor at det fantes en larve som spiser plast. Derfor ville vi lage en maskin med larver som kan bryte ned plasten, forklarer Liv.

Til topps

Prototypen til denne maskinen førte dem til topps i den lokale «Smart»-konkurransen, som er igangsatt av Ungt Entreprenørskap (UE). Neste år skal de konkurrere mot 60 andre deltakere på landsbasis i finaleheatet «Smartingen».

– Det var gøy å vinne, men uventet, sier Herman.

– Vi håper jo å vinne da, skyter Liv inn.

Alder er altså ingen hindring for å engasjere seg i klimaspørsmål, og det var ingen tvil om at «Klimahjelperne» skulle gjøre nettopp dét.

– Plast i naturen er ett av de største problemene vi har og vanligvis vil det ta tusenvis eller millioner år å bryte det ned, forteller Herman.

– Og så håper vi kanskje at det går an å videreutvikle spyttet til larven som spiser plast, slik at det kan brukes kjemisk, sier Liv.

Voksmøll

Larven de har basert prosjektet på kalles voksmøll. De fire elevene viser til en studie hvor 100 larver spiste 92 gram med handlepose i løpet av 12 timer.

– Hvis vi setter dem til å spise 24 timer i døgnet, klarer hver av dem å spise 671,6 gram i løpet av et år, sier de unge miljøgründerne.

«Smartingen»-finalen går av stabelen 20. april.

Mer fra Dagsavisen