Nyheter

Han kan være håpet for fylket Østfold

Ole André Myhrvold kapret den første stortingsplassen for Østfold Senterparti på 20 år - og har ennå ikke gitt opp kampen mot Viken og regionreformen.

– Vi hadde to mål med dette valget: Det var å få tilbake Sp på Stortinget, og å få et regjeringsskifte. Det siste fikk vi ikke til, i alle fall ikke umiddelbart, men jeg registrerer Knut Arild Hareides uttalelser om at han ikke støtter en blåblå regjering, og det betyr at det ligger en åpning her, sier Myhrvold, nylig innvalgt stortingsrepresentant og dermed avtroppende Trøgstad-ordfører.

Viken-kampen

Det vil ikke være ofte at Myhrvolds sete står tomt på Stortinget, sier han selv, og han skal pendle fra Trøgstad. Målet hans er å kunne fortsette å være tett på innbyggerne og østfoldingene, slik at han kan fremme både partiets og Østfolds interesser.

Senterpartiet ble valgets store vinner med en oppslutning på 10,3 prosentpoeng på landsbasis. I Østfold fikk de 8,7, noe som var en økning på 4,6 prosentpoeng. Det ga Myhrvold ekspressbillett til nasjonalforsamlingen.

Les også: Fylkeskommunen går videre med Viken-planene

– Vi blir ikke sittende uten innflytelse denne perioden, og vi vil bruke vår posisjon godt, slår Myhrvold fast.

– Viken da, det er jo vedtatt..?

– Ja, men vi kommer til å foreslå å avblåse regionreformen, og da må jeg nok en gang tilbake til Hareide, som uka før valget sa at en del løsninger i regionreformen ikke var særlig gode og at han ville se på det igjen, så her er det krefter i spill.

– Men er det en realistisk mulighet, tror du?

– Ja, jeg kommer ikke til å drikke gravøl for Østfold ennå, sier han og viser til at Sp har fått valgt inn representanter fra Østfold, Akershus og Buskerud.

Nære løsninger

Myhrvold tror at Sps økte oppslutning skyldes at folk ønsker modernisering, men ikke sentralisering.

– Vi vil modernisere og bruke ny teknologi, men de må brukes på nære løsninger, og samtidig er vi opptatt av å unngå å fremmedgjøre folk. Vi må ha menneskelige lommer. Det må være mulig å treffe en saksbehandler i Nav, eller byggesaksbehandleren i kommunen. I møte med offentlig forvaltning er det mange som føler seg maktesløse, og da hjelper det ikke at de må reise enda lenger bort hvor det sitter enda flere byråkrater.

– Folk føler seg overkjørt

Myhrvold skal ta kampen for at innbyggerne i Østfold, i sitt mangfold, skal få bestå. At man skal kunne ha politi, brannvesen og helsetjenester i nærheten. Han tror det er litt for lett å sitte på Karl Johan og bestemme hva som skal skje med dem som bor i distriktene.

– Valgresultatet vårt er nok et svar på at folk føler seg overkjørt og har fått reformer man ikke har bedt om. Det å gjøre så dramatiske samfunnsendringer som regjeringen har gjort de siste fire årene, det tror jeg folk har reagert på, sier han.

Samtidig minner han om at dagens regjering ikke har fått noen opptur i valget, men at de alle er gått tilbake.

– Derfor kommer vi til å bruke det spillerommet og de mulighetene vi har til å snakke med partiene på Stortinget for å finne løsninger.