Nyheter

Svend Wam er død

Manusforfatteren og filmregissøren Svend Wamnes Akstuft fra Son, mest kjent som Svend Wam, er død.

Filmskaperen Sven Wam fra Son er død. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Svend Wam døde søndag på Vestby sykehjem etter et langt sykeleie, opplyser familien hans til NTB. Han ble 71 år gammel. Wam medvirket til å skape 16 spillefilmer, en rekke kortfilmer og flere TV-filmer i perioden 1973 til 1998. I 1985 mottok han Aamot-statuetten for fremragende innsats for norsk film sammen med makkeren Petter Vennerød. Han fikk i tillegg en rekke andre priser i inn- og utland.
Journalist Svein-Harald Strand fra Vestby skriver i et minneord at Svend Wam var en begavet filmskaper fra Son, som i ung alder, sammen med sin partner Petter Vennerød, stupte inn i norsk og nordisk samtidsdebatt med sine filmer. Med sykdommen som rammet ham så tidlig, fikk vi dessverre aldri oppleve til fulle den naturlige videreutvikling av dette radikale grep i norsk filmkunst. Det er også en trist dag for hans pårørende, samt jevnaldrende som han vokste opp med i lokalmiljøet.