Nyheter

Svensk flyplass-opptur etter Rygges sorti

Etter at Moss lufthavn Rygge ble historie, har «norrbaggarna» for alvor inntatt Göteborg Landvetter Airport, hvor norske pass, biler og språk er blitt samtaletema blant de ansatte.

Bilde 1 av 3

GÖTEBORG (Dagsavisen): – Praten gikk blant annet i sikkerhetskontrollen her, hvor de ansatte merket seg at de håndterte stadig flere norske pass enn før. Ja, det er jo fordi Rygge er lagt ned, fortalte jeg.

Flyplassdirektør Charlotte Ljunggren ved Göteborg Landvetter Airport, like utenfor Sveriges nest største by, smiler bredt når hun tar imot Dagsavisen Østfold i avgangshallen. Mens flyplassen feirer 40 år «på vingene» i år, opplever den samtidig stadig ny vekst i antall passasjerer og avganger. En del av forklaringen er flere nordmenn på tur eller forretningsreiser.

– Vi har ny «all time high» nesten fra måned til måned sammenlignet med de samme månedene i fjor, og har hatt det en stund. Nå har 132 millioner passasjerer reist fra Landvetter på disse 40 årene – flere enn hele Japans befolkning, konstaterer Ljunggren.

Pass, biler og språk

Hun er rask med å understreke at de ennå ikke har sett noen eksplosjonsartet vekst som følge av flere norske reisende etter Rygge-nedleggelsen i november. Likevel merker flyplassen en klar effekt av at østfoldingenes reisetilbud fra eget fylke brått forsvant. Nå er det Gardermoen, Torp – og Landvetter – som høster fruktene av det.

– Tallene er det hvert enkelte av våre mange flyselskap som sitter med, men indikasjonene er tydelige: Vi som jobber her registrerer mange flere norske pass, flere norskregistrerte biler, som ofte bestiller en ukes parkering i forkant og at det er stadig mer norsk språk å høre i ankomst- og avgangshallen, forteller Ljunggren og kommunikasjonsrådgiver Josabeth Sahlénius.

– Og de er hjertelig velkomne. Vi er glade i nordmenn, legger de til med nok et «leende».

Nordmenn til Istanbul

Lavpris og charter lokker nordmenn over grensa. Østeuropeiske byer som Warszawa, Vilnius, Budapest, Gdansk, Skopje og Beograd samt greske og spanske charterdestinasjoner som Tessaloniki, Kreta, Alicante, Palma og Gran Canaria er populære reisemål for Landvetters norske passasjerer. Det er også London, som har seks daglige flyginger fra «Lilla London». I toppen ligger ikke minst Atatürk-flyplassen i Istanbul, som har 303 destinasjoner i sitt tilbud til reisende.

– I flere år har vi hatt mange såkalte nye landsmenn fra Norge, som reiser hyppig herfra med Turkish Airlines, og deres to daglige ruter til Istanbul har økt betydelig i antall norske passasjerer, forteller Ljunggren.

Hun antar at årsaken til flere norske passasjerer er dels på grunn av Rygge-nedleggelsen og dels fordi nordmenn kan få mer for pengene ved å reise fra Sverige. Hva angår den totale veksten for flyplassen, er ikke nordmennene alene en årsak til det, men en del av den, ifølge flyplassdirektøren.

– Men det har bare gått noen måneder siden Rygge forsvant, og ennå er det ikke høysesong. Den venter vi veldig spent på. Da tror vi eksplosjonen du nevner kan komme, sier hun.

Frykter ikke konkurransen

Et av de mest populære reisemålene fra Rygge, i likhet med London, var Krakow. Nå må nordmenn til Torp eller Gardermoen for å reise til den sørpolske byen. Men snart kan de også reise fra Landvetter, hvor Ryanair åpner tre ukentlige ruter til Krakow fra oktober.

Samtidig med Landvetters norske opptur, jobbes det på spreng for å gjenåpne Østfold-flyplassen. Selskapet Rygge Airport AS tar sikte på en åpning neste vår/sommer, og har nå fullt trykk på en aksjonærutvidelse for å nå en startkapital på 7,5 millioner kroner. Og hva gjør svenskene? De heier på Rygge!

– Konkurranse er alltid bra, er min oppfatning. Det er utviklende og vi kan helt sikkert komplettere hverandre.

– Det var diplomatisk?

– Nei, helt ærlig: Rygge tilbake i markedet vil være bra. Jo mer tilgjengelighet og samarbeid i Norden, jo bedre er det. Vi vil fortsatt ha konkurransedyktige priser, over 30 flyselskap, nærheten til Norge og våre 100 destinasjoner tilgjengelige for turister og forretningsreisende, svarer Ljunggren.

FAKTA: Göteborg Landvetter Airport

* 6,4 millioner passasjerer i 2016, og 132 millioner siden oppstarten for 40 år siden.
* 35.000 landinger i 2016.
* Cirka 4.000 ansatte i over 100 selskaper på og i forbindelse med flyplassen.
* Cirka 30 flyselskap og 100 destinasjoner.

- Antall passasjerer på Landvetter de siste årene:
* 2016: 6,375.512
* 2015: 6,162.456
* 2014: 5,215.928
* 2013: 5,004.144
* 2012: 4,854.888

Nyeste fra Dagsavisen.no: