Nyheter

– Uføre får regninga fra regjeringen, KrF og Venstre

– Det er svært skuffende at regjeringen og støttepartiene innfører egenandel på 2.000 kroner, som rammer nærmere en kvart million nordmenn, sier Anders Eriksen Mjelde, som er talsmann for de privatpraktiserende fysioterapeutene i Moss. .

Anders Eriksen Mjelde forteller at det i stor grad er kronisk syke som nå må betale en høy egenandel for å få nødvendig fysioterapibehandling.

– Ingen utredning

Partiene KrF og Venstre var opprinnelig for å beholde den såkalte diagnoselisten som inneholder en rekke diagnoser som gir rett til fri behandling hos fysioterapeut. Men de bøyde av for Høyre og Frp i budsjettforliket. De som rammes er revmatikere, pasienter med kols og andre lungeproblemer, nyopererte, trafikkskadde, folk som har pådratt seg større skader i ulykker og en hel rekke andre med kroniske lidelser.
– Mange av dem er blitt uføre på grunn av sin sykdom eller skade, og har dermed gått på uførepensjon i mange år. Det innebærer dårlig råd. En egenandel på 2.000 kroner blir en sterk ekstrabelastning. Det er utrolig at dette er blitt innført uten konsekvensutredning, sier Anders E. Mjelde.
Han mener at det ikke hadde vært urimelig å gjennomgå diagnoselisten for eventuelt å gjøre noen justeringer. Men når hele listen blir fjernet, så rammer dette hardt. Og spesielt de som er svakest stilt økonomisk.

– Ukjent

Det er uklart hvordan det nye systemet vil slå ut for de kommunale fysioterapitjenestene. Fysioterapeut Anne Sophie Holme i Park Fysioterapi i Moss mener at dette også vil ramme pasienter som får tjenester av kommunale fysioterapeuter.
Verken kommunalsjef Gro Gustavsen eller rådmann Bente Hedin i Moss er kjent med de nye reglene for egenandeler.
– Vi kan ikke se at det er kommet noe skriv eller retningslinjer fra Helse- og omsorgsdepartementet om egenandeler for kommunale fysioterapibehandlinger, sier kommunalsjef Gro Gustavsen.
– Hvis dette er et statsbudsjettvedtak som får konsekvenser for kommunene, så burde det kommet innspill fra departementet som vi skulle behandlet i budsjettdiskusjonen i bystyret, sier Bente Hedum.
Forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapiforbund sier i en pressemelding at regjeringens budsjettforslag reduserer kommunenes rammetilskudd med 175 millioner. Dette skal kompenseres ved egenandeler fra pasienter som trenger fysioterapitjenester.
Han er bekymret for hvordan dette vil slå ut for fysioterapitjenestene til kommunene. Og frykter at det blir kutt i disse kommunale tjenestene i 2017.

Mer fra Dagsavisen