Nyheter

Raser mot RSL - mener de hindrer drift

Mosseordfører Tage Pettersen har latt seg provosere av det han mener er Rygge Sivile Lufthavns stadige negative holdning til å la andre overta. Styreleder Svein Hurlen mener på sin side at Pettersen har misforstått helt. – Det er helt tullete. Hvis noen kan lykkes, skal ikke vi stå i veien for det, sier han.

– Det er få som klarer å provosere meg så mye som selskapet RSL for tiden.

Slik starter mosseordfører Tage Pettersen et innlegg på Facebook publisert onsdag morgen. Der skriver han at Rygge Sivile Lufthavn gjør alt de kan for å hindre andre aktører i å drive flyplass.

– Jeg tror RSL er livredde for at andre skal lykkes der de selv kastet kortene. Dette blir bare mer og mer pinlig. Det eneste rette er at de selger eller leier ut terminalbygget deres, konkluderer han.

Tror de vil redde ansikt

Bakgrunnen for utspillet er styreleder Svein Hurlens uttalelser til Moss Avis, der han sier selskapet vurderer å kjøpe flyplasstomta og håper den kan reguleres til noe annet enn flyplassdrift.

– Det strider imot alle overtydelige signaler fra alle kommuner i mosseregionen om at det er uaktuelt å omregulere flyplassen og vitner om at de overhodet ikke er interessert i å la andre overta, sier Pettersen.

Det er sjelden ordføreren er like kvass med ordene.

– Dette irriterer meg noe grenseløst. Dette er fjerde gang de har et slikt utspill der de ikke har troa på at noen skal klare å ta over. Jeg begynner å lure på om de ikke vil andre skal lykkes fordi fallhøyden er så stor, da de selv ikke fikk det til, sier han.

Størst verdi i flyplass

Han mener eierne i stedet burde sette seg ned med aktører som Rygge Airport AS, som ønsker å få til en videre sivil flyplassdrift, og selge eller leie fasilitetene.

– Hvis dagens eiere er opptatte av verdiene i terminalbygget, bør det omsettes som et terminalbygg og ikke noe annet. Verdien i alternativ bruk er betydelig lavere i og med at området er regulert til flyplassdrift, poengterer mosseordføreren.

Ordførerne står samlet

Også ordfører René Rafshol i Råde og Inger-Lise Skartlien i Rygge har gjort det klart at de mener RSL bør gjøre det de kan for at nye eiere tar over flyplassen, for å sikre videre drift. Sistnevnte er ikke overrasket over Hurlens uttalelser om områderegulering.

– Noen av oss har ventet litt på dette utspillet, fordi vi ser at dette har vært en mulig plan B allerede siden de bestemte seg for å avvikle. De har flere hundre millioner kroner investert her, og jeg skjønner at de vil få noe tilbake for det, sier hun.

Samtidig understreker hun at et samlet politisk flertall i kommunen ikke ønsker å omregulere flyplassen. De håper fortsatt på at det kan beholdes som en sivil flyplass.

– Hvis det omreguleres til noe annet, og blir et kjøpesenter for eksempel, kan jeg ikke se for meg at det blir noen sivil flyplass her i fremtiden. Det blir nok ikke mulig å reversere, sier hun.

Slår tilbake mot beskyldningene

Hurlen sier til Dagsavisen Østfold at han har blitt misforstått. En eventuell områderegulering handler ikke om hva RSL vil, men hva som vil tjene samfunnet best, presiserer han.

– Hvis ikke Forsvaret er interessert i å beholde flyplasstripa, noe de har gitt klare signaler om til oss, og vi ikke finner noen som vil drive en sivil lufthavn videre, så synes jeg området er for fint til å bare bli liggende som en naturperle. I så tilfelle tror jeg Østfold-næringen ville være best tjent med å få det omregulert, sier han.

At Pettersen mener RSL gjør det de kan for å hindre videre drift på Rygge mener Hurlen er sjokkerende.

– Det er helt tullete og viser en total mangel på forståelse for situasjonen. Hvem er det som har glede av at det drives videre som en sivil flyplass? Jo, det er RSL. Hvis noen kan lykkes, skal ikke vi stå i veien for det. Det vil bli applaudert av oss på alle mulige måter, sier styrelederen.

– Betyr det at dere fortsatt jobber for å se om det er mulig?

– Ja, klart det. Men det er ingen som har vist seriøs interesse, svarer han.

Mer fra Dagsavisen