Nyheter

23-åring innrømmet voldtekt - ble frikjent

En 23-åring er i Moss tingrett frikjent av de to lekdommerne for to sovevoldtekter av sin ekskjæreste. – Nok et eksempel på at fagdommere må ha større innflytelse i slike saker, mener Dixi.

Bilde 1 av 2

Ressurssenteret for overgrepsutsatte, Dixi, reagerer på flertallets tolkning av bevismaterialet i saken, som endte med frifinnelse i Moss tingrett nylig. Den frikjente er likevel dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning, fordi retten mener han med overveiende sannsynlighet har gjort det som han ikke kan dømmes for.

– Jeg synes frifinnelsen kommer veldig overraskende. Her har tiltalte innrømmet seksuell omgang med en som sov, noe som ifølge straffeloven defineres som voldtekt, sier sosionom og pressekontakt for Dixi, Lisa Arntzen til Moss Dagblad.

– Underlig

Samboerparet i Moss var ikke lenger kjærester og hadde ikke hatt en seksuell relasjon på flere måneder etter kvinnens ønske, da mannen (23) våren 2014 – ved to anledninger – hadde sex med henne. Hun sov, har han forklart i avhør. Retten har ikke lagt vekt på forklaringen, som han overfor retten mente at han ga i en stresset situasjon og uten å ta avhøret fullt ut alvorlig.

På grunn av kvinnens forklaring mener fagdommeren i saken at det er bevist at kvinnen ble utsatt for en fullbyrdet voldtekt ved ett av de to tilfellene. Men de to lekdommerne mener ikke å ha fellende bevis. De argumenterer blant annet med at det gikk ti måneder før anmeldelsen kom, at kvinnen fortsatt delte seng med sin ekskjæreste og at de to hadde forsøkt ved ett tilfelle å ha sex – et par måneder etter at voldtektene skal ha funnet sted.

– Det er alltid tvil

Halldis Winje, kvinnens bistandsadvokat, synes det er underlig at de frifant mannen når han først hadde tilstått.

– Det er vanskelig å få domfellelser hos lekdommere i voldtektssaker. Jenter blir ikke trodd av en eller annen grunn. «Folk flest» har vanskelig for å dømme noen for voldtekt hvis gjerningsmann og offer kjenner hverandre. Da er det alltid tvil om han forsto hva han gjorde – til og med hvis offeret sov, poengterer bistandsadvokaten.

Vil kurse lekdommere

Og får altså støtte av Dixi, som tidligere i år har frontet behovet for kursing av lekdommere før mer kompliserte straffesaker. Blant annet ble temaet aktuelt i den såkalte Hemsedal-saken, der lekdommernes vurdering ble avgjørende for at Andrea Voll Voldums overgripere fikk gå fri.

– Saken fra Moss er enda et eksempel på at det vil være riktig med en gjennomgang av dagens system. Vi er for prinsippet om at man skal dømmes av likemenn, men i denne type saker skal man ha viktig kunnskap om tematikk. Derfor håper jeg dommen ankes og at vi får et større innslag av fagdommere i lagmannsretten. Jeg stiller meg spørsmålet om lekdommerne i denne saken har forstått godt nok hvordan beviser skal tolkes, sier Lisa Arntzen.

Hun underbygger kravet om fagdommere med at det finnes eksempler fra norsk rett der voldtektsmannen fikk gå fri fordi de religiøst troende lekdommerne mente det var opp til «Gud» å dømme.

– I en annen sak ble ikke offeret trodd fordi hun hadde vist at hun var villig til å ha sex med tilfeldige menn ved tidligere anledninger. Dette er eksempler, men også forskning viser dårlige holdninger overfor voldtektsofre blant folk flest, som lett tyr til en slags moralsk forhåndsdømming, sier Arntzen.

Påtaleansvarlig, statsadvokat Aina Mee Ertzeid, opplyser til Moss Dagblad at de har anket frifinnelsen fordi de er uenig i resultatet, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.