Nyheter

En årelang ålekamp har gitt resultater

I 2013 klarte én eneste ål å komme seg opp Mossefossen. I år har 79 åler kommet seg trygt over til Vansjø.

Det viser en telling som Fylkesmannen i Østfold har hatt ansvaret for.

Ålen har lenge slitt med å komme seg til innsjøen. Flere aktører, deriblant Fylkesmannen og Moss kommune, har i mange år forsøkt å hjelpe den på veien. Nå tyder mye på at de siste tiltakene har fungert som de skal.

Klatrevegg

Ålen har to veier fra sjøen og til Vansjø. Enten opp selve fossen, via en åleleder som er bygget på vestsiden av dammen, eller opp Lilleelv, som starter ved biblioteket.

I Lilleelv er det flere «trapper» ålen må, ja, åle seg opp. For å hjelpe den på veien har det blitt plassert ut rør med et underlag som gir fisken bedre grep.

Årelederne på begge sider leder opp til damkrona, den siste og største hindringen. Deretter faller ålen ned i en felle, hvor hvert eksemplar blir telt.

Ålelederne har en type matte, som gir ålen et bedre grep i det den klatrer oppover dammen.

Lederne har en type matte (grønt), som gir ålen et bedre grep i det den klatrer.

Utrydningstruet

Sesongen dette skjer er normalt fra juni og ut august. I år ble det registrert 79 åler, hvorav 49 kom seg opp Lilleelv (se fakta).

– Ålebestanden har tatt seg litt opp de siste årene. Det kommer flere ålelarver inn til kysten av hele Europa, også Norge, forteller fiskeforvalter Leif R. Karlsen hos Fylkesmannen i Østfold.

Han forteller at de har et ansvar for å hjelpe den trygt opp Mosseelva og Mossefossen.

– Ålen er en kritisk utrydningstrua art og har vært det i mange år. Vår oppgave er å sørge for at flest mulig kommer seg opp i Vansø. Vansjø er et fenomenalt flott oppvekstområde for ål. Det er et veldig grunt basseng, med mye næring. Det er spesielt viktig at de store hunnålene får utviklet seg og vokse fram til kjønnsmoden alder, sier han.

Det kan ta bortimot 15 til 20 år. Deretter klatrer de ut igjen.

Svømmer opptil 9.000 kilometer

Det skjer nå på høsten. Den første hunnålen på vei ut har allerede blitt registrert ved Mossefossen. Foran seg har hun en reise på bortimot 9.000 kilometer, tilbake til der hun ble klekket: Sargassohavet.

Og slik fortsetter syklusen. Alle ålelarver som dukker opp i Moss kommer fra Sargassohavet, helt vest i Atlanterhavet. Dermed føler vi det er ganske trygt å komme med følgende utsagn: Få er vel mer glade i Vansjø enn ålen!

Mer fra Dagsavisen