Nyheter

Byens sporty 110-åring

Einar Jan Aas var Norges første profesjonelle spiller i både Tyskland og England. Men han startet i Moss FK.

Hvem: Einar Jan Aas (60)

Hva: Norges første profesjonelle spiller i både Tyskland og England. Startet i Moss FK.

Hvorfor: Moss Fotballklubb (MFK) fyller 110 år søndag, med fotballfest på Melløs Stadion.

En sprek jubilant fyller 110 år på søndag. Hvordan vil du beskrive MFK?

– Det har vært min klubb helt tilbake til 60-tallet. Jeg meldte meg vel inn da jeg var 5 1/2 år. MFK har vært og er en jordnær klubb. Spesielt i «vår» tid, for den litt eldre garde, var det en familieklubb. Skjedde det noe rundt klubben var både kjærester, koner, barn og barnebarn med. Det var et flott samhold, og det husker jeg godt.

Mange gode spillere har startet her, deg inkludert, og på 80-tallet sto lag som Real Madrid og Bayern München på den andre banehalvdelen. Nå er det Vindbjart, Notodden og Asker. Hvordan har 110-åringen forandret seg?

– Vi hadde jo en periode rundt min tid hvor vi var høyt oppe. Men det er lenge, lenge siden. Men A-laget har vel vært nede i både 3. og 4. divisjon, så helt fremmed er ikke situasjonen i dag. Vi må huske det.

Hvor mye betyr MFK for Moss?

– Det var jo en stund MFK var selve merkevaren fra Moss. Moss slet med mosselukta, og da var det godt å ha en så god klubb som frontfigur.

Økonomien har vært en katastrofe de siste årene. Hvordan har det påvirket det sportslige?

– Om du er leder i en klubb som sliter på den måten, så er du på hæla hele tida. Når sesongen starter opp og du begynner på minus blir det vanskelig. Nå har fotballen også forandret seg. Da vi spilte var det ikke så mye penger. Vi var ekte amatører som fikk kjøregodtgjørelse og litt i lomma. Nå tilbyr andre klubber gode penger til talentene, og da blir det annerledes. Før var det ikke pengene som gjorde at du bytta klubb.

Hva tenker du om framtida nå som A-laget ligger langt ned på tabellen og risikerer nedrykk til 3. divisjon?

– Verden går ikke under av den grunn. Det viktige da er at klubben fremdeles har en plattform for yngre lag, og ikke et A-lag for Ørejordet. Men jeg må si at jeg er mektig imponert over lederne i MFK og andre klubber som sliter. De jobber i så mye motgang, og får en ærespris fra meg.

I Sarpsborg hadde de en vellykket sammenslåing av klubber. Om MFK rykker ned i samme divisjon som Sprint, hvordan ser du på en sammenslåing?

– Sammenslåing. Hm. Jeg tenker heller i retning av et felles hovedlag i distriktet. Sprint hører hjemme rundt Bellevue, og er flinke med de yngre.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa var stor for meg. Og om jeg går ut over det var jeg Mick Jagger-fan.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det blir ikke så mange utskeielser lenger. Jeg er blitt voksen. Men jeg synes jo det er hyggelig å gå ut med en gjeng for å ta noen øl.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Prinsipielt mot urettferdighet. Jeg husker jeg gikk i tog mot vold etter en knivstikking i Moss en gang. Nå ville jeg også gått i tog for å opprettholde flyplassen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er fantastisk glad i familien min. Så i en litt stor heis ville jeg klemt inn kone, barn og barnebarn.

Mer fra Dagsavisen