Nyheter

Rammer barna hardest

Moss Seilforening kan bli tvunget til å kutte i aktivitetene som følge av havneutvidelse.

Bilde 1 av 4

– Alle som bruker Værlebukta som friluftsarena blir negativt berørt av dette her, sier Truls Holm Olsen.

Han leder foreningens prosjektgruppe, som har jobbet med å forsøke å stanse utvidelsen av Moss Havn. Forrige uke stemte et solid flertall i Moss bystyre ja til områdereguleringen, som legger opp til en utfylling av 80 mål i Værlebukta. I forkant av bystyremøtet var Moss Seilforening en av dem som sendte en høringsuttalelse til saken.

– Vi føler våre bekymringer ikke ble tatt hensyn til, sier Olsen.

Vil bli dyrere

Havneutvidelsen vil stjele mye av området foreningen i dag bruker til regatta- og treningsaktivitet.

– Hver tirsdag og torsdag har vi trening for barn. De vil bli mest berørt av dette. Vi må sannsynligvis flytte aktiviteten lenger ut i Oslofjorden for ikke å komme i konflikt med konteinertrafikken til og fra Moss havn, sier Olsen.

Edward Vedeler Jensen er trener i Moss Seilforening og medansvarlig for årets sommerskole. Han opplevde senest i forrige uke at ferja kom skummelt nær barna som seilte. En utvidelse av havna betyr at ferjetrafikken blir tvunget enda lenger ut mot Jeløy-siden – en trafikkåre som vil øke i omfang i årene framover.

– Allerede i dag er det ganske ille. At området vi får seile i blir mye mindre, betyr at vi må ta nye sikkerhetsvurderinger. Det som er sikkert er at vi vil trenge flere båter og trenere. Det blir en ekstrakostnad. Det kan hende det ikke blir lønnsomt å drive sikkerhetsmessig seiling lenger, sier han.

Begrensede muligheter

Blant barna som i dag nyter godt av tilbudet til Moss Seilforening er Agnes Hjorth Pettersen (11 år). Hun synes det er dumt at de vil få mindre plass å boltre seg på i sjøen.

– Det er morsomt å ha et stort område å seile på. Da kan vi seile litt forskjellige steder, sier hun.

Jensen forklarer at det ikke er like aktuelt å flytte seilingen til de yngste barna lenger ut i sjøen, bort fra ferjetrafikken.

– Det tar tid. Dessuten er det ofte større bølger og tøffere forhold der ute, sier han.

Mindre attraktive

Seilforeningen arrangerer blant annet Norgescup-runder. De siste årene har de også avholdt Europacup for jolleseilere. 26. til 28. august blir det NM i klassen Express i Værlebukta.

– Når manøvreringsrommet blir mindre, blir det ikke like attraktivt å arrangere aktiviteter i Moss framover. Slike arrangementer vil også være særlig utsatt, sier Olsen.

Det er ikke bare seilerne, som driver med konkurranse eller trening, som vil bli berørt, påpeker han. Foreningen har til sammen rundt 650 medlemmer.

– Mange av dem driver med seiling som en fritidsaktivitet. Når havna flyttes lenger sør og vest vil det blir mer problematisk og en helt annen opplevelse for dem.

Mer fra Dagsavisen