Nyheter

Skolene bevares

Barn og unge er vinnerne i kommunens nye handlingsplan. Politikerne har ryddet plass til hundre gratis SFO-plasser og hegner om skolene på Åvangen og Krapfoss.

Rådmann Bente Hedum satte sinnene i kok da hun i sin handlingsplan fra 11. mai foreslo å legge ned Åvangen og Krapfoss skole. Nå har politikerne satt foten ned. Under gårsdagens presentasjon av den politiske handlingsplanen, hadde posisjonspartiene tegnet skolene inn igjen på kartet.

– Ingen skoler i Moss skal legges ned, sa gruppeleder Sissel Rundblad på vegne av de fem samarbeidspartiene.

En gledelig nyhet, sier rektor Ingeborg Jordbakke ved Krapfoss skole.

– Det ble en del uro i forbindelse med rådmannens utspill, både blant foreldre og ansatte. Vi er den eldste skolen i Moss og har stor betydning for nærmiljøet. At vi nå blir fredet for flere nye år vil gi oss en positiv energi, sier Jordbakke.

Gratis SFO

Også småbarnsforeldre får drahjelp fra posisjonen. Fra neste år får alle med inntekt under 3G (277.728 kroner) tilbud om gratis SFO-plass, tilsvarende rundt hundre barn i Moss. Årlig vil tilbudet koste kommunen 4,8 millioner kroner.

– Dette er et tiltak som er mer treffsikkert enn opposisjonens tidligere forslag om å senke SFO-avgiftene generelt. Her har vi funnet fram til tydelige målgrupper som vil få en stor økonomisk lettelse, sier Halvard Sand i KrF.

I tillegg bevilges 1,5 millioner ekstra til barnevernet i 2017.

Omsorg og frivillighet

Foruten skole, er omsorg, frivillighet og miljø satt opp som prioriteringsområder i handlingsplanen. Dette er noen av tiltakene politikerne vil gjennomføre fram mot 2020:

* Alle demensboliger på Orkerød skal være innflyttingsklare innen 1. mars 2020.

* Videreføring og styrking av samarbeidet med Kirkens Bymisjon. Frivilligkoordinatoren overføres fra Moss og omegn kvinneråd til bymisjonen.

* Som en del av folkehelseprosjektet blir det kjøpt inn sykler for 40.000 kroner som Kirkens Bymisjon kan bruke som utlånssykler.

* Bastø Fosen etablerer sin kommende innsatsferje med elektrisitet eller et annet miljøvennlig drivstoff.

* «Bondens marked» blir en del av sentrumsoffensiven.Rådmannen oppfordrer samtidig politikerne til å legge inn en million i en kommunal søknadspott for miljøtiltak i egne hjem.

– Ordningen skal omfatte det samme som den landsomfattende Enova-ordningen, men med tillegg for utskiftning til rentbrennende ovner for å sikre bedre luftkvalitet i Moss, sier Sindre W. Mork i Venstre.

Eiendomsskatten holdes uendret i 2017, men vil øke i perioden 2018–2018 for å investere i Nye Parkteatret og Hoppern.

Mer fra Dagsavisen