Nyheter

Våler-bonde fikk utmerkelse

– Med «Den svarte havre» er du nå kommet på elitelaget for spesiell norsk mat, sa administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk da Våler-bonden Johan Anstensrud lanserte produktet svart havre i foajeen i Den Norske Opera i går.

Anstensruds havreprodukt, som han selv produserer fra Tveter Gård, har nå fått merkelappen «Spesialitet», som Matmerk deler ut til produkter som oppfyller fastsatte krav til råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

Selges i butikk

– Dette er en stor anerkjennelse, sier Anstensrud til Dagsavisen Moss Dagblad.

Snart er den spesielle havretypen også å finne i butikkhyllene, forteller han.

– Vi har fått en avtale med Norgesgruppen om salg av produktet, og foreløpig blir det distribuert til Menybutikker rundt Oslofjorden, sier Anstensrud, som nå er i ferd med å øke produksjonen.

– Vi tar hånd om hele produksjonskjeden, og driver selv med produksjonsutvikling. Flere nabogårder skal produsere for oss i tida som kommer, og vi satser på å øke betydelig, sier Våler-bonden.

Ifølge Anstensrud blir ikke svart havre dyrket noen andre steder i Norge, og så vidt han vet heller ingen andre steder i den vestlige verden.

Gammel havresort

– Hvorfor satser dere på et så spesielt produkt? – Da jeg overtok gården for et par år siden, hadde vi en familiediskusjon om hva vi skulle satse på. Vi hadde hørt om svart havre, som egentlig har vært dyrket i Norge siden vikingtiden. Det har høyere fettinnhold og proteininnhold enn vanlig havre. Det er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, og gir et renere produkt. Vi har tatt en sjanse på å dyrke fram noe nytt, og foreløpig er vi strålende fornøyd med mottakelsen, sier Anstensrud. Under lanseringen serverte han havregrøt akkompagnert av to musikere fra Den Norske Opera, og åpningsstykket var selvsagt «Jeg er havren!»