Nyheter

- Utbrentheten gikk over i depresjon. Det ble mørkt veldig fort.

Etter flere års kamp har David Sandum lært seg å leve med depresjonen. Nå vil han hjelpe andre som sliter.

David Sandum, kunstner og forfatter fra Moss, har skrevet en sterk bok om hvordan det er å være familiefar, og samtidig lide av depresjon. Han har fått flere brev fra lesere som takker ham for å ha stått fram. FOTO: Kenneth Stensrud

Mossingen, som blant annet er kjent fra Twitter Art Exhibit, har skrevet en bok om hans reise gjennom flere år med depresjon – og veien ut av det. I dag holder han et foredrag på House of Foundation hvor han snakker om temaet.

Vanskelig å innrømme

44-åringen er opprinnelig fra Göteborg, men har bodd flere år i USA. Han flyttet senere til Moss, sammen med kona, rundt årtusenskiftet. Det var på denne tida depresjonen begynte å ta overhånd.

– Det var en rar følelse når utbrentheten gikk over i depresjon. Det ble mørkt veldig fort, og jeg møtte veggen ganske hardt, forteller han åpenhjertig.

Det var et vanskelig faktum å svelge.

– Legen sa jeg var deprimert, men i starten ville jeg ikke innrømme det. Det var ikke det jeg tenkte om meg selv. Det føltes veldig nedverdigende, sier han.

Sandum ble til slutt tvangsinnlagt på Veum og mottok hjelp fra Distriktspsykiatrisk senter (DPS). Det var starten på flere år med profesjonell hjelp – og et vendepunkt i livet hans.

– Det var da jeg begynte å tegne. Jeg følte en sterk tiltrekning til kunsten, forteller han.

Tegning og maling ble en måte for ham å dele sine indre tanker på. – Kunsten reddet meg. Det var det jeg brukte for å uttrykke meg og håndtere dette.

Få som tør å ta det opp

Sandum håper det å stå fram om utfordringene han opplevde vil hjelpe andre i lignende situasjoner. Det er en av årsakene til at han skrev boka.

– Da jeg var i den situasjonen følte jeg meg veldig ensom, spesielt som mann og familiefar. Vi menn har lett for å isolere oss, så det var ingen jeg kunne relatere til. Jeg hadde ingen bok jeg kunne plukke opp og finne svar i. Det fantes ingen bøker om familiefedre med to småbarn som slet med det jeg gjorde, sier han.

Handler om Moss

Den ferske forfatteren var nylig på en turné i USA. Boka, med tittelen «I’ll Run Till the Sun Goes Down», er nemlig skrevet på engelsk og utgitt på et amerikanske forlag. Ifølge Sandum er den foreløpig solgt til 31 forskjellige land. Likevel er det Moss boka handler om.

– Alle psykologer, medpasienter, sykepleiere og andre personer jeg skriver om er fra Moss, selv om de er anonymisert. Jeg har en sterk tilknytning til byen.

– Hvordan opplevde du hjelpen du fikk her?

– Den var utrolig viktig, og jeg er veldig takknemlig. Men det trengs fortsatt mye å gjøre i psykiatrien. Derfor er det viktig at noen står fram, svarer han.

LES OGSÅ: Rask hjelp mot depresjon

– Aldri helt frisk

I dag er situasjonen mye bedre for kunstneren, forfatteren og familiefaren. Han har lært seg å leve med det.

– Jeg kjemper fremdeles mot det konstant, men jeg er ikke i noen krisesituasjon. «It’s manageable», som man sier på engelsk. Jeg tror aldri man blir helt frisk. Det handler bare om å akseptere at ting er som de er.