Nyheter

Blodig historie

Eposet om krigsseileren Halvor Skramstad fortsetter i full vigør med lanseringen av «Blodige strender». Forfatter Jon Michelet lover å ta turen innom Moss i løpet av høsten.

– Jeg er i dialog med House of Foundation i Moss, og regner med å presentere den nye boka der i høst, sier Jon Michelet.

I dag lanserer han boka «Blodige strender», som er bind fire i serien om krigsseiler Halvor Skramstad. Selve lanseringen skjer i Kristiansand.

– Jeg vil gjøre ære på alle sjøfolkene fra Sørlandet, hvor en stor andel av krigsseilerne kom fra. Og det er også en takk til krigsseilerarkivet i Kristiansand, som har bistått meg mye i research-arbeidet, sier Michelet til Moss Dagblad.

ANMELDELSEN AV BOKA: Michelet med harme og varme

Bokbading

Martin Sørhaug i House of Foundation bekrefter at det jobbes hardt for å få bokbadet Jon Michelet i løpet av oktober.

– Vi får Lars Saabye Christensen på besøk 29. oktober. Han er aktuell med den kritikerroste boka «Magnet». Jeg håper å få Michelet hit samme kvelden. Da vil vi i tilfelle sikre oss en profesjonell «bokbader» fra et av de større forlagene til å lede samtalene med de to forfatterne, sier Sørhaug.

Han forteller at Jon Michelet har presentert alle de tre tidligere bindene av «En sjøens helt» på House of Foundation, og er glad for at Larkollen-forfatteren prioriterer lokalsamfunnet.

Michelet er allerede godt i gang med femte, og siste, bind i krigsseilerserien. Og han lover at avslutningen vil markeres med brask og bram i Moss.

– Da skal vi slå på stortromma. Jeg har en del planer allerede, men det får vi komme tilbake til.

Nerver i klem

Alle bøkene om krigsseilerne er på 650–750 sider, og det ligger mye skrivearbeid bak hvert bind. Det er derfor ikke rart at forfatteren har pådratt seg en vond hånd som gjør at han sliter med tastaturet.

– Jeg har fått noen nerver i klem og det gjør vondt. Men jeg har så mye materiale som skal bearbeides til den neste boka, så jeg er likevel nødt til å skrive en del, sier Michelet.

Michelets siste bok følger romanfiguren Halvor Skramstad gjennom flere konvoislag.

Boka starter i New York i 1942, og ender med D-dagen, 6. juni 1944.

– Jeg følger malen fra tidligere bøker, og veksler en del mellom reelle hendelser, hvor romanfigurene blir innpasset, og til rene oppdiktede hendelser. Halvor Skramstad får hyre på skipet Miragem, som seiler i en hemmelig operasjon for den norske marine på kysten av Nord-Afrika. Dette er en oppdiktet historie, men ut fra alt materiale jeg har fått om krigen til sjøs, kunne denne historien godt ha skjedd, sier Michelet.

Han skildrer en stadig mer dramatisk og blodig krigsutvikling som preger Halvor Skramstads tjeneste som matros og marinegast. Samfunnskritikken kommer fram i skildringen av uhyggelige møter med svartelister, domstoler og elendige fengselsforhold.

Nyeste fra Dagsavisen.no: