Nyheter

Personlig puspass

Ville du gitt en fremmed nøkkelen til huset ditt og ansvaret for husdyret?

Bilde 1 av 2

Det har nemlig hundrevis av katteeiere i distriktet gjort de siste årene. Gründerne bak selskapet Passpus tilbyr kattepass i hjemmet ditt mens du selv er bortreist.

– Jeg tror vi er et bedre alternativ enn kattepensjonat. Katten har det tryggere hjemme enn i et bur, sier Gregor Falkner.

Har vokst til flere byer

Han startet opp tjenesten sammen med samboeren allerede i 2010.

– Vi hadde katt selv, og opplevde samme problem som kundene våre: Vi trengte noen til å passe katten vår, men ville ikke bruke kattepensjonat, og det føltes ikke greit å spørre naboene våre, forklarer han.

På den tida bodde paret i Oslo, men de har siden flyttet til Vestby.

– Vi hang opp lapper på Grünerløkka og det tok ikke lang tid før de første folkene kontaktet oss. Responsen var veldig god. I starten måtte vi gå eller ta buss for å komme oss rundt og passe kattene, men det gikk så bra at vi til slutt fikk kjøpt oss en bil, forteller han.

I 2012 fikk de så mange forespørsler fra folk som ville at de skulle komme hjem og passe katten deres, at de ikke fikk tid til alle.

– Vi trengte hjelp, så vi bestemte oss for å skaffe flere kattepassere.

Stort fokus på tillit

I dag teller de til sammen 12 personer, fordelt på Oslo, Bergen, Vestby og Moss.

– Vi ser at det er et økende behov i flere byer. Etterspørselen er stor. Det neste naturlige stedet å utvide vil nok være Stavanger eller Trondheim. Utfordringen er å finne gode kattepassere, forteller Falkner.

De er nemlig ikke villige til å ansette hvem som helst. Den første kattepasseren jobbet i politiet. Mange er veterinærstudenter.

– Vi får mange søknader fra folk som vil bli kattepassere, men vi er veldig kritiske. De får en grundig bakgrunnssjekk. Det handler mye om tillit, både mellom kattepasserne og oss, men også oss og katteeierne. De gir oss nøkkelen til huset og drar på ferie. Da er det viktig at de kan stole på oss.

En dyrebar halvtime

Det er særlig i ferietider som sommer, jul og påske at etterspørselen er stor.

– Denne sommeren har det vært helt overveldende. Vi har hatt mellom 400 og 500 besøk i 70 til 80 forskjellige kattehjem, forteller Falkner.

Han har også selv jobbet på julaften med å passe katter.

– En julaften hadde vi åtte besøk. Det var koselig, men det var nok litt i overkant.

De bruker minst en halvtime på hvert daglige besøk. Noen eiere ber også om mer. I tillegg til å gi katten mat og rent vann, er også sosialisering viktig. De forsøker å leke med husdyret og sørge for at den ikke kjeder seg.

– Etter hvert besøk sender vi eierne en melding. Det gir dem en trygghet.

Tjenesten er imidlertid langt fra gratis. Du må betale mer for en halvtimes besøk hjemme hos deg selv, enn om du har katten et døgn på et kattepensjonat i mossedistriktet. Likevel ser folk ut til å mene at det er verdt pengene.

– Vi driver ikke med dette bare for å tjene penger, men for å gjøre noe godt, sier Falkner avslutningsvis.

Nyeste fra Dagsavisen.no: