Nyheter

– Orkerød er styrket

Norlandia står fast ved at tilbudet ved Orkerød er styrket etter at selskapet tok over. Privatiseringen av sykehjemmet er blitt en tapersak for de borgerlige, tror valgforsker.

Av Kenneth Stensrud

Det har stormet rundt Orkerød helt siden bystyret i fjor vedtok at det private firmaet Norlandia Care skulle ta over driften av sykehjemmet. Det toppet seg da den anerkjente demenslegen Lorentz Nitter og to av hans kollegaer gikk ut i media og fortalte at de hadde besluttet å si opp stillingene sine.

Gunhild Bergsaker, divisjonsdirektør i selskapet, kjenner seg igjen i beskrivelsene av situasjonen ved Orkerød.

– Det at noen leger savner sykepleiere som ble borte er forståelig, men det går ikke utover det totale kvalitetsstempelet vårt, sier hun.

– Ikke svekket

– Er du uenig i påstanden om at Orkerød sykehjem er blitt svekket etter at dere tok over?

– Ja, det er jeg sterkt uenig i. Jeg mener Orkerød er blitt betydelig styrket, svarer hun.

Ifølge divisjonsdirektøren gjennomførte Norlandia en evaluering av tjenestetilbudet 10 dager etter at de tok over driften. I forrige uke hadde de en ny evaluering. Den viste fremgang, hevder hun.

Det at tre leger og flere sykepleiere ved sykehjemmet har sluttet, er ikke et tegn på at privatiseringen har vært feilslått, mener statsminister Erna Solberg.

Solberg var sammen med Frp-leder Siv Jensen i går på besøk i Skoggata bo- og servicesenter, som også drives av Norlandia.

– Det er ikke uvanlig at ansatte slutter når de får en ny sjef og organisering, så det er nok heller et signal om at de kanskje ikke liker den nye modellen. Det vi er opptatt av er hvorvidt kvaliteten er god nok eller ikke, sier Solberg.

De private kan bygge opp under de kommunale om­sorgs­tjenestene, mener Jensen.

– De aller fleste sykehjemmene er fortsatt styrt av kommunene. Det å ha noen private aktører med, gir de kommunale noe å strekke seg etter, sier hun.

Driver vekk velgere

Beboerne ved bo- og servicesenteret var derimot delte i sine meninger om privatiseringen.

Mens beboer Agnes Lunde skrøt av tilbudet ved Skoggata til statsministeren, var beboer Bjørg Kvalvik mer lunken.

– Jeg er ikke for privatisering. Det bør heller være kommunalt, synes jeg. Jeg har merket forskjell på den korte tida jeg har vært her. Det strammes inn og pengene styrer, sier Kalvik til Moss Dagblad.

Valgforsker Geir C. Tufte tror de borgerlige partiene taper velgere på Orkerød-striden.

– Slik denne saken har utviklet seg i media, er det de borgerlige partiene i Moss som står igjen som taperne. Det er blitt tegnet et stygt bilde av hvilke konsekvenser konkurranseutsetting av omsorgstjenester kan få, sier Tufte som er tilknyttet Høgskolen i Østfold.

– Vi vet at konkurranseutsetting er noe velgerne er veldig opptatt av, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: