Nyheter

Tomme løfter

Få måneder før årets litteraturfestival i Moss har en av de viktigste giverne sagt nei til å støtte prosjektet.

– Vi er dermed den eneste litteraturfestivalen i Østfold som ikke får prosjektmidler fra fylkeskommunen, sier arrangør Martin M. Sørhaug.

Han er svært skuffet over avgjørelsen.

– Jeg synes det er kjempekontroversielt. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal tolke det, sier han og legger til:

– Hadde vi slitt med publikum ville vi hatt mer forståelse, men vi har fylt huset hver gang vi har arrangert dette. Vi trekker folk fra hele regionen og flere storbyer. Dette er en ganske unik happening i Østfold.

– Manglende kompetanse

Som en konsekvens av den avslåtte søknaden er litteraturfestivalen nødt til å skjære ned på utgiftene.

– De som kommer til å bli berørt er kunstnerne, sier Sørhaug.

Det kan også gå utover fremtidige søknader.

– Vi får et forklaringsproblem til nasjonale støttespillere når den lokale støtten uteblir.

HoF-lederen er fortvilet over at det skal være så vanskelig å etablere seg som litteraturhus og kulturtilbud i Østfold.

– Fylkeskommunen driver en passiv kulturpolitikk. De er lite imøtekommende og har manglende forståelse og interesse for hva vi driver med, sier han.

Sørhaug forteller at han tidligere oppsøkte ledelsen til fylkeskommunens kulturavdeling sammen med forfatter Jonny Halberg, for å presentere konseptet til litteraturhuset.

– Vi ble slått av inkompetansen deres. De visste ikke engang hvem Jonny Halberg var, en av Østfolds mest markante og leste forfattere gjennom flere år.

Matcher ikke kommunen

Lokalpolitikerne har sagt de heller vil bidra med midler til prosjekter fremfor selve driften av House of Foundation. Nå får de heller ikke det av fylkeskommunen. Det irriterer Sindre W. Mork, leder av Skole-, oppvekst- og kulturutvalget i Moss.

– Jeg synes det er ansvarsløst prioritert. De har hele tida uttalt at de skal matche det kommunen bidrar med i pengestøtte. Vi har tidligere fått kjeft fordi vi ikke har gitt nok. Når vi først gjør det, så svikter fylkeskommunen, sier han.

Mork mener festivalen har grunn til å føle seg snytt.

– Ved å kutte støtten lurer de festivalarrangøren. Hvis de først skal gjøre det, bør de heller være ærlige og si at det ikke er noen vits i å søke i det hele tatt.

– Ikke nok til alle

Svein Helge Treimo, fylkesmannens kulturrådgiver, svarer følgende på hvorfor festivalen ikke fikk innvilget pengemidler:

– Vi har bare en viss sum å fordele, og det er ikke nok til alle.

– Sørhaug mener dere ikke har nok kunnskap. Har du noen kommentar til det?

– Det handler bare om den summen vi har til rådighet. Det er alltid noen som ikke får. Denne gangen ble det Møllebyen litteraturfestival, svarer han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: