Nyheter

Flere i boliger

– Jeg er spent på de politiske reaksjonene på vår demensplan.

Det sier Siri Bækkevold, Rygges kommunalsjef for helse og omsorg. For første gang er det laget en demensplan for Rygge kommune, og den skal til politisk behandling i levekårsutvalget på onsdag og i formannskapet på torsdag denne uka.

– Hvilke endringer foreslår dere?

– Den viktigste forskjellen er at vi tenker mer på avlastning hos dem som kan være hjemme, og bruk av egne omsorgsboliger. Da blir det mindre behov for ekstra sykehjemsplasser. Vi har tro på at mange demente har mulighet til å bo hjemme, med ekstra hjemmehjelpsmulighet til avlastning for de pårørende. I tillegg bygges det nå 25 omsorgsboliger for demente på Eskelund Syd. Dette skal erstatte de 16 plassene vi har for demente på Eskelund16 og for en del av dem som i dag bor på Ryggeheimen. Tanken er da at personalet på Eskelund16 overføres til Eskelund Syd, sier Siri Bækkevold.

Demens kalles også «de pårørendes sykdom», som sier noe om hvor berørte familiemedlemmer til den syke ofte blir. Å være familieomsorgsgiver for en person med en demenssykdom kan være svært krevende.

– Det er derfor et mål å sikre en helhetlig demensinnsats og skape en fleksibel tjeneste med høyt faglig nivå, sier Siri Bækkevold.

Prosjekt levekår

Hun forteller at ideen om en egen plan for demente kom opp i forbindelse med «Prosjekt levekår». Dette er et prosjekt som ble igangsatt i forbindelse med budsjettprosessen for 2015, og skal vare i to år. I tillegg til planen for demente, vil det bli utarbeidet en plan for rus og psykisk helse. Denne vil bli lagt fram i november i år.

– I Rygge kommune kan vi forvente at tallet på mennesker med ulike demenslidelser vil bli fordoblet i løpet av de neste 30 år. Årsaken er økt levealder og endret alderssammensetning i befolkningen.

Avvikende

– Vi har en del spørsmål angående utkastet til demensplan, sier Jon Aga (SV). Han er leder av hovedutvalg for levekår i Rygge. Han stiller seg noe undrende til hvorfor Rygge skal ha langt færre institusjonsplasser for demente enn det som gjelder på landsbasis.

– Som det står nedtegnet i utkastet til demensplanen, viser alle prognoser og nøkkeltall at Rygge har altfor lav dekningsgrad når det gjelder sykehjemsplasser. Det samme gjelder dagaktivitetstilbud. Spørsmålet er om Rygge er annerledes sammensatt enn andre kommuner, eller om vi skal ta sjansen på å prøve noe som i dag kun gjelder et fåtall kommuner. Dette vil bli et politisk debatt-tema, mener Aga.

Mer fra Dagsavisen