Nyheter

Heroin eller kunst

David Sandum (43) er kunstner og initiativtakeren bak konseptet Twitter Art Exhibit, som nå har utstilling på Moss bibliotek. Kunstnere fra verden over sender inn kunst på postkort, og inntektene går til Home Start Familiekontakten.

David Sandum. FOTO: PRIVAT

Utstillingen åpnet i helgen med svært mange besøkende. Hvordan har det gått?

– Helt fantastisk! Åpningen i seg selv var flott, og bare den første kvelden solgte vi kunst for rundt 24.000 kroner. Det er tydelig at publikum liker utstillingen. Vi har jo fått inn 620 postkort med kunst fra like mange kunstnere verden over, og bare den første helgen ble cirka 120 av disse kortene solgt. Det er over all forventning.

Twitter Art Exhibit har jo vokst fra å være en liten utstilling på biblioteket i Moss til å bli en snakkis på sosiale medier med utstillinger i Los Angeles, Orlando og snart New York. Alt på dugnad og for veldedighet. Hvorfor gjør du dette?

– For å hjelpe til. I Norge er frivillighet litt nytt, men jeg har bodd lenge i USA, og der er det helt annerledes. Dugnad og veldedighet er nærmest en selvfølge. Konseptet bak utstillingene er spennende, og vi får vist fram mange små og store kunstnere fra hele verden. Jeg får et unikt og internasjonalt kunstnernettverk, og kan samtidig gi penger til noen som virkelig fortjener det.

Til sommeren gir du ut en bok på et amerikansk forlag. Hva slags bok er det?

– Det begynte som dagboksnotater. Jeg var en IT-selger som møtte veggen og ble alvorlig deprimert og innlagt på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg var helt nede i kjelleren, og i den prosessen oppdaget jeg kunsten. Boken forteller om hvordan kunsten hjalp meg med å bearbeide det som var vanskelig. Det var et valg mellom heroin og kunst, og heldigvis ble kunsten medisinen som reddet livet mitt. Boken er memoarer og min sanne historie. Det har vært en lang vei tilbake, og nå nesten 15 år etter, er jeg klar for å gi den ut.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Prozac Nation» av Elizabeth Wurtzel. Jeg slet jo med depresjon i mange år, og den boken ga meg empati og svar på mange spørsmål.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det å oppdage nye ting, impulser og kulturer.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg er fra Göteborg, og ville bli som fotballspilleren Torbjörn Nilsson fra IFK Göteborg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg kan være fryktelig hard mot meg selv. Jeg er flink til å elske andre, men ikke nødvendigvis meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kobler jeg helt ut med kino og popkorn alene.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Da jeg bodde i Portland i USA i 2003 gikk jeg mot president Georg W. Bushs inntog i Irak.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er heller stolt over at jeg «går for det» når jeg har en drøm. Heller det enn å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bruce Springsteen, han er «the boss». Hans musikk har betydd mye for meg. Og for en mann!