Nyheter

Suksesskomponisten

Komponist Kaja Bjørntvedt (34) er fra Moss og hun har stor suksess blant annet i London, hvor et av verkene hennes nylig ble framført på BBC og på en prestisjetung scene i London.

Nylig ble musikk du har komponert framført i St. James på Piccadilly i London, sammen med verk av blant andre Mozart. Hvordan føles det?

– Veldig gøy! Det er nok et av høydepunktene i karrieren min. Det var Quintaero ensemble som spilte. Konserten ble veldig fin! På reklameplakaten sto mitt navn ved siden av Mozart sitt. Det var stort.

Hva slags prosjekter jobber du mest med nå for tida?

– Nå er det en blanding av mye. Jeg er opptatt av å være så allsidig som mulig. Jeg komponerer mye for teater og dans, altså mye for scene. Men nå i det siste har det også vært en god del ren musikk, som bestillingsverk fra et lite orkester. Nylig komponert jeg noe for et lite ensemble, som ble spilt på BBC sist helg. Det var også en stor opplevelse for meg!

Hvordan jobber du med musikken?

– Jeg jobber mye innenfor en sjanger som kalles elektroakustisk. Det betyr at jeg ofte tar opp lyder fra instrumenter som andre musikere eller jeg selv spiller på, før jeg mikser, blander og bearbeider det på data. Til slutt kan man ikke nødvendigvis høre at lyden kommer fra for eksempel en fløyte, men den har en akustisk kilde likevel. Derav navnet elektroakustisk.

Du har bodd, jobbet og utdannet deg både i Norge og utlandet. Hvorfor har du valgt denne retningen i livet?

– Jeg er jo oppvokst i Moss, men forsvant da jeg var 19 år. Da tok jeg kofferten min og flyttet til Leeds. Jeg ville gjerne komme meg til utlandet, og der var det en pianolærer jeg hadde lyst til å lære av. For egentlig var det piano jeg drev med. Etter det har jeg reist og flyttet mye rundt, blant annet har jeg bodd i Madrid, Hongkong og så London de siste sju årene. Men nå skal vi flytte til Oslo og prøve Norge igjen.

Hvordan har du klart å oppnå alt dette?

– Jeg jobber mye – jeg liker å jobbe og er utilpass hvis jeg ikke har mye å gjøre. Hvis jeg ikke har et spesielt prosjekt pågående, lager jeg meg et eget. Det er alltid noe jeg kan begynne på.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Don Quijote» av Miguel de Cervantes.

Hva gjør deg lykkelig?

– Balanse. Balanse i jobb og familie, og balanse mellom å ha det vanskelig og lett. Jeg liker litt motgang.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg tenker litt for mye på hva andre synes.

Hva er du villig til å gå i

demonstrasjonstog mot?

– Kvinners rettigheter er noe jeg brenner sterkt for. Og familierettigheter og visumrettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle ofte ha gjort ting litt tidligere. Jeg syns jeg er litt for seint ute, for eksempel hvis jeg holder på med et stort prosjekt som krever en lang planleggingsfase. Ofte blir det hektisk mot slutten.

Nyeste fra Dagsavisen.no: