Nyheter

Innvandrere må utdanne seg på nytt

– Vi har 20 forskjellige nasjonaliteter som jobber på Ryggeheimen, og erfaringene våre er gode.

Av Paul Norberg

Det sier enhetsleder Ragnhild Ulvestad ved Ryggeheimen sykehjem. Hun forteller at mange ansatte har god utdannelse fra sine hjemland, blant annet som sykepleiere, men at utdannelsen ikke blir godkjent i Norge. Dermed må mange ta andre stillinger.

Serbiske Natasa Rakic (38) og Alvin Kenneth Sugue (24) fra Filippinene er ansatt som henholdsvis hjelpepleier og helsefagarbeider, selv om begge er utdannet sykepleiere fra sine hjemland.

Utdannelsen deres blir ikke godkjent av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), og derfor må de ta tre år på sykepleieutdanningen   de allerede har eksamens­papirer på.

– Det er forståelig at de må gjennomgå et kurs for å tilpasse seg norske forhold, men det blir feil når de må ta et helt studium på tre år for å bli kvalifisert til sykepleier, mener Ragnhild Ulvestad.

De to pleierne er enige og påpeker også at de må betale selv om de vil ta utdanningen.

Høy ledighet

Natasa Rakic og Alvin Kenneth Sugue har kommet til Norge på egne initiativ og vært bevisste på sine valg, både når det gjelder arbeidsplasser og geografisk tilhørighet. Begge har vært klare på at de først og fremst hadde behov for å lære det norske språket og har selv betalt for sin språkutdannelse. Alvin har lært seg norsk på Folkeuniversitetet og på et tre-måneders kurs ved Moss Voks.

– Men den viktigste språkopplæringen har jeg fått på arbeidsplassen, sier han.

Det er mange andre innvandrere som har et annet utgangspunkt. I Østfold var det registrert 1.899 innvandrere helt uten arbeid i 4. kvartal 2014. Det utgjør 9,8 prosent av arbeidsstyrken. Østfold er dermed det fylket i landet som har høyest registrert ledighet blant innvandrere.

Innen omsorg

Moss, Rygge, Våler og Råde har alle høy ledighet, men alle de fire kommunene er bedre enn Østfold-snittet. Og alle har en nedgang i ledigheten sammenlignet med 3. kvartal i fjor.

– Det er flere virksomheter som har et positivt forhold til å ta inn innvandrere, sier fagleder Grete Arnesen i flyktningtjenesten i Moss Voks.

– Det er særlig innen omsorgssektoren at mange får seg jobb. Noen ganger vikariater, noen ganger i deltidsstillinger, men også en del i heltidsstillinger, sier Arnesen videre.

Hun trekker spesielt fram sykehjemmene i Moss og omegn og forretninger som Coop på Rygge Storsenter, Jula og restauranten Combo.

– Moss Voks jobber tett sammen med Nav for å tilrettelegge for arbeid, men vi er avhengig av at flere virksomheter er villige til å ta imot innvandrerne. Dette er mennesker som i det store hele er svært motiverte for å arbeide, sier Grete Arnesen.

Mer fra Dagsavisen