Nyheter

– Velkommen, Sverige

– Det er viktig med eiere som har økonomiske muskler, og det har svenske Hemfosa Fastigheter.

Det sier investor Widar Salbuvik. Næringslivstoppen kjenner godt til Hemfosa Fastigheter AB, som MD i går kunne fortelle at hadde kjøpt Statens hus og Politihuset i Moss. Mosse-salget er en del av et større salg av flere eiendommer mellom Entra og svenskene, og prislappen for seks eiendommer i Fredrikstad, Lillestrøm og Moss var på svimlende 1,375 milliarder kroner.

– Når noen legger 1,3 milliarder på bordet i Norge, så er det positivt. Den pågående debatten om at Norge «selger» Norge er helt irrelevant. Å få utenlandsk kapital inn til Norge og Moss ser jeg ingen negative sider ved, sier Salbuvik.

– Men kommer Hemfosa til å være til stede i Moss, og bidra på noen måte?

– Når man betaler så mye følger det med tilstedeværelse. De kommer uansett ikke til å være mindre aktive enn det Entra har vært. Nå har byen fått en tung, sterk aktør som ikke bare eier, men også kan bygge det vi trenger, og se utviklingen, mener Salbuvik.

Øynene opp for Moss

Salbuvik er ikke alene om å være glad til salget. Jan Erik Kristiansen, direktør for utvikling i Höegh eiendom, som eier Verket, er positiv til salget.

– Dette salget gjør at flere får øynene opp for Moss og Østfold. Det kan generere bedre omsetning, høyere priser og mer investering i byen, sier Kristiansen.

Derimot tror ikke Kristiansen at det svenske selskapet vil bli noen aktiv utvikler i Moss.

– Dette er nok en ren pengeplassering for dem, uten at jeg kjenner selskapet, sier han.

– Ikke aktive

Yngvar Sommerstad, leder i Moss Gårdeierforening, tror heller ikke Hemfosa Fastigheter vil bli en aktiv eiendomsbesitter.

–Vi har solgt noen av kronjuvelene i Moss, og vi vet ikke hvordan dette selskapet til kommunisere med oss og ta del i byutviklingen og våre felles plattformer. Og jeg skjønner ikke politikken Entra har ved å selge eiendommene i utgangspunktet, sier han.

Mer fra Dagsavisen