Nyheter

Fet sjekk til tjukkasene

Jula kom et par uker tidligere for Tjukkasgjengen i år. I går fikk de nemlig nesten én million kroner av Gjensidigestiftelsen. Det betyr at tjukkasene, som nå teller 30.000 medlemmer, kan få sin første ansatte. Og enda er det penger igjen til en hel haug prosjekter.

- Det kom ganske overraskende på de fleste av oss, det må jeg si.

Jan Ellefsen, primus motor i Tjukkasgjengen, ler en trillende latter. Det var under det Tjukkasgjengen trodde skulle være et fotoseanse til en årsrapport, at den store overraskelsen kom: En representant fra Gjensidigestiftelsen dukket nemlig opp med en sjekk på hele 964.400 kroner. Ellefsen forteller at organisasjonen har gjort flere forsøk på å søke om penger, men at prosjektet har falt litt mellom to stoler.

- Vi har et styre i Moss som jobber med alt administrasjonsarbeid fire-fem timer hver, hver dag, sju dager i uka, på kveldstid. Nå har det blitt så mye at det nesten har blitt for stort for oss, forteller Ellefsen, som begrunnelse for hvorfor de har prøvd å skaffe penger.

- Men det var ingen steder vi kunne søke. Derfor var vi helt åpne med Gjensidigestiftelsen, som hadde en pengesekk de skulle fordele. Men også der falt vi utenfor vedtektene. Da forklarte vi situasjonen slik den er; at vi ikke har behov for masse penger til aktiviteter, for de skal jo være gratis. Men med 30.000 medlemmer har behov for en ansatt som kan gjøre det daglige administrasjonsarbeidet, sier Ellefsen.

 

Har planene klare

Og ærligheten virket. Styret i stiftelsen gjorde et spesialvedtak i anledning at det neste år er Friluftslivets år. Ifølge tjukkas-sjefen kommer pengene svært godt med. Tjukkasgjengen har allerede planlagt flere tiltak og prosjekter som pengene skal gå til.

- Vi skal ansette en person i en prosjektstilling til nettopp den daglige driften. I tillegg skal vi sørge for at alle turgåerne har refleksvester, for det er ikke så lett å få sponset dette overalt i Norge, forteller Ellefsen.

Han forklarer også at de skal arrangere «Hardhausen» over hele Norge. Det er et arrangement som har foregått kun i Moss tidligere, men som nå skal «eksporteres» ut av byen.

- «Hardhausen» går ut på at man én dag i året skal gå en ekstra lang tur - lenger enn den man går hver ettermiddag. I Moss har vi gått Moss-Drøbak, og Moss-Hankø. Det er en motivasjon til å utfordre seg selv litt ekstra, forteller Ellefsen.

 

- Helt vanvittig!

Og som om ikke det var nok, skal pengene også strekke til markedsføringstiltak. Per i dag bruker de nemlig bare Facebook for å markedsføre seg.

- Men da treffer vi ikke nødvendigvis gamle fru Olsen på 80, som også gjerne skulle beveget på seg. Vi skal derfor lage brosjyrer og flyers, og vi skal arrangere «Tjukkasgjengens dag», en promoteringsdag hvor alle grupper i Norge skal markedsføre seg på kjøpesentre og rundt i byer og tettsteder, sier Ellefsen.

Målet er å hjelpe de ulike avdelingene i landet til å få enda flere medlemmer.

- Hadde du noen gang trodd det skulle blir så stort?

- Nei, aldri i min villeste fantasi! Det er helt vanvittig - helt absurd. Jeg hadde aldri kalt det Tjukkasgjengen hvis jeg hadde visst det skulle bli så stort. For navnet er det jeg får mest juling for. Men jeg tror også navnet er noe av suksessfaktoren - det er lavterskel, avvæpnende, og man tar vekk noe av det veldig seriøse med trening. Det er rom for alle, og man må ikke være tjukk for å være med, avslutter Ellefsen med en god latter.

- I kveld blir det champis, og så blir det vafler og kaffe på tjukkasrunden!

Nyeste fra Dagsavisen.no: