Nyheter

Fem år og husvarme

For fem år siden var det så kaldt i lokalene at de ikke trengte kjøleskap til ølen. Nå fyrer House of Foundation (HOF) opp i peisen og inviterer til fest.

Vinduene er lukket, men likevel ikke tette. To varmepumper henger på veggene for å holde kuldegradene ute. Martin M. Sørhaug, daglig leder i HOF, legger i peisen.

- For fem år siden kunne det være ned mot sju grader her da vi kom på morgenkvisten. Hele utstillingshallen fungerte som et eneste stort kjøleskap, sier Sørhaug.

Fem år er kort tid, men tida kan likevel romme mye, og i kveld skal HOF feire.

- Vi hadde ingen masterplan for fem år siden. Det var egentlig bare en kombinasjon av at vi trengte mer jobb, ville gjøre noe og trengte et lokale, forteller styreleder Mari Kolsrud Hustoft, som startet det hele sammen med Sørhaug.

 

Viktig med anerkjennelse

Lokalene i Møllebyen åpenbarte seg ved at en onkel av en kompis ga et lite vink. Det var «kjærlighet ved første blikk», og siden har lokalet vært fundamentet for hva HOF skulle bli. Kafé, bokhandel, litteraturhus, kunstnerkollektiv, galleri, samlingssted og arrangementsarena. For å nevne noe.

- Vi har blitt en merkelig hybrid. Et sted man ikke finner maken til, sier Sørhaug.

- Og at Fritt Ord har anerkjent oss som litteraturhus og Kulturdepartementet støtter oss gjør det verdt å jobbe videre, legger Kolsrud Hustoft til.

 

Godt kameratskap

Som smør på flesk åpner også Punkt Ø ny utstilling i dag, og det er dermed lagt til rette for en stor feiring av både HOF og utstillingen med felles fest i kveld. Det veletablerte fylkesgalleriet presenterer nå den unge kunstscenen gjennom utvalgte verk fra årets avgangsstudenter ved kunstakademiene i Oslo, Bergen og Tromsø.

- HOF har betydd mye for kunstmiljøet i Moss. De har skapt et sted hvor kreativ industri og kunst kan produseres, samtidig som de er et formidlingssted. At vi nå har festen her sammen med HOF i kveld tror jeg studentene synes er fint. Mange av dem kjenner til HOF, og det appellerer til dem, sier Maria C. Havstam, kurator ved Punkt Ø.

Hun mener HOF har forsterket inntrykket om at Moss kan kunsten, og at samarbeidet dem imellom har tilført byen noe mer.

- Vi er jo noe annet enn Punkt Ø. Vi søker kunstnere som vil stille ut, og på den måten er terskelen lavere. Punkt Ø sin tilstedeværelse gjennom mange år gjør at det er et etablert miljø her, og det setter vi pris på, sier Ann Kristin Aas, nestleder i HOF.

 

- Vil komme hit

Festen i kveld går ikke stille for seg. Brages æresprisvinner, Vigdis Hjort, som sist hun gjestet HOF sa hun at hun ville flytte hit, kommer, og det gjør blant andre Monika Isakstuen, Tina Åmot og Ulf Karl Olov også. Og: Mossebandet Beezewax gjør comeback.

- Hvordan klarer dere å lokke til dere slike navn?

- Det er egentlig ikke noe problem. Folk ønsker å komme hit, og vi har et godt og trofast publikum. Vi klarer å skape en god atmosfære og da er det gøy å komme hit, sier Sørhaug.

Nyeste fra Dagsavisen.no: