Nyheter

Nav skal bekjempe utenforskap i Moss

Å hjelpe ungdom blir noe av det viktigste oppdraget til Nav i årene som kommer, forteller den lokale Nav-lederen.

Hvem: Katarina Gulin (50)

Hva: Leder for Nav i Nye Moss kommune.

Aktuell: Har ansvar for å lede sammenslåingen av de to lokale Nav-kontorene i Moss og Rygge.

Det blåser friskt rundt Nav for tida. Hvordan påvirker det arbeidet med sammenslåingen av NAV-kontorene i Rygge og Moss?

– Nav sin offentlige informasjonskanal om denne situasjonen håndteres av regiondirektør for Nav Øst-Viken, Steinar Hansen, og kan ikke kommenteres.

Ok. Men hvordan er det å jobbe med en sammenslåing av to NAV-kontorer?

– Det er virkelig spennende. Det er to ulike kulturer som skal smeltes sammen til én bedre. Men jeg er heldig som har mange flinke medarbeidere med meg på laget. Hovedmålet er å snu en negativ utvikling av antall uføre og redusere utenforskap med særlig fokus på unge.

Hvordan?

– Først og fremst med økt inkludering og bekjempelse av utenforskap. Særlig blant unge. Nav Moss er utpekt som spydspisskontor i inkluderingsarbeid. Gjennom å utvikle et kraftsenter på inkluderingsarbeid ønsker vi at verdiene tillit, inkludering og kompetent skal kjennetegne arbeidet. Målet er at andre NAV-kontorer kan lære av hvordan vi kan jobbe med inkludering på ulike nivåer, opp mot byens innbyggere, medarbeidere og ledere.

Hva blir viktigst?

– Ungdom! Det er viktig å forhindre utenforskap, sikre at ungdommen gjennomfører skolegangen, eller kommer inn i gode arbeidsforhold som har varighet over tid. Vi etablerer egen tverrfaglig avdeling for ungdom opp til 30 år. Vår jobb blir i tillegg å sikre ungdommens stemme i utviklingen av nytt NAV-kontor.

Har dere spesielle samarbeidspartnere?

– Ja, vi har mange samarbeidspartnere med jobber spesielt aktivt opp mot Fontenehuset.

Hva med næringslivet?

– Konstruktivt og kreativt samarbeid med næringslivet er viktig for å utvikle nye arbeidsplasser, opplever at næringslivet i vår bo- og arbeidsmarkedsregion er positive.

Har det vært noen interne konflikter i prosessen med å få to NAV-kontorer til å bli en felles enhet?

– Vi har bestrebet oss på å tenke nytt, slik at det nye kontoret ikke skal bli en kloning av enten det tidligere Mosse- eller Ryggekontoret. I en slik prosess kan det oppstå uenigheter. Vi har lagt vekt på ønsket om å gjøre hverandre gode, sikre et tett samarbeid, basert på et felles verdigrunnlag. Så langt ser det veldig bra ut.

Hvor skal det nye NAV-kontoret plasseres?

– Det er ikke klart ennå. I startfasen skal vi jobbe i de gamle kontorene til Rygge og Moss.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Den lille prinsen» av den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupéry. Denne boka fikk jeg en gang av en venninne, og det er en «gullgruvebok». Den har lært meg mye om relasjoner, hvordan vi kan velge å se etter mulighetene og om hvilke verdier som er viktige i mitt liv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Turer i fjellet. Når jeg står på en fjelltopp kan jeg kjenne meg fri.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe. Hun var en sterk og selvstendig jente som torde gå sine egne veier.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg bør nok jobbe litt mer med å ta det med ro; lære mer, «å være i nuet».

Hva gjør du når du skeier ut?

– Lidenskapen er en mengde smågodt, sammen med god eple- eller gulrotjuice fra Dyhre Gård i Rygge.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Som NAV-leder er jeg bevisst på rollen jeg innehar. Men skulle det en gang bli aktuelt å stille i et demonstrasjonstog, så ville det vært mot ekstrem urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg gjør valg hele tida, noen valg er bedre enn andre. Men alle er med på å forme meg som menneske. Jeg kan derfor ikke bruke energi på å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tar helst ikke heis. Men skulle det bli aktuelt, så vil jeg være sammen med noen jeg er trygg sammen med. Det må derfor bli mine to voksne barn; på snart 27 og 24 år.

Mer fra Dagsavisen