Nyheter

Nå er gullsporen «hjemme» i Moss

Etter nesten 150 år har et av de viktigste gullfunnene i Norge vendt tilbake til hjemkommunen.

I 1872 ble sporen funnet i nærheten av Værne kloster i Rygge. I 2020, i forbindelse med kommunesammenslåingen med Moss og byens 300-årsjubileum, stilles den for første gang ut lokalt.

Moss by- og industrimuseum har holdt stengt i snart ett år for å rydde i sortimentet og gjøre klar til det som avdelingsdirektør Bård Alsvik har kalt «den klart eldste og mest verdifulle gjenstanden vi noen gang har stilt ut».

– Dette er en stor dag. Vi har forberedt oss i over et år nå. Det er en lettelse å endelig få den i hus. Nå håper jeg mange kommer for å se den, sier han.

Museet åpner for publikum fredag 3. januar kl. 19.00. Sporen skal stilles ut fram til 21. januar.

Gullsporen

– En av de viktigste gjenstandene våre

Sporen er datert til vikingtiden, muligens 900-tallet. Den er laget av solid gull og er uten sidestykke.

– Gullsporen er unik, både i nasjonal og til dels internasjonal sammenheng, sier arkeolog Hanne Lovise Aannestad ved Kulturhistorisk museum, som har lånt ut sporen til utstillingen.

– Den er en av de viktigste og mest verdifulle gjenstandene våre, legger hun til.

Viktigheten understrekes av at gullsporen nå pryder kommunevåpenet til Moss etter sammenslåingen med Rygge, til fordel for mossekråka.

LES OGSÅ: – Har trolig tilhørt en høvding fra Rygge (DA+)

---

Gullsporen

  • ▪ Gullsporen fra Rød er en spore fra vikingtiden som ble funnet på gården Rød ved Værne kloster i Rygge i 1872.
  • ▪ Sporen var inspirasjonen til Rygges kommunevåpen, som ble godkjent i 1984. Det skal også pryde kommunevåpenet til nye Moss kommune.
  • ▪ Inntil nå har sporen blitt oppbevart hos Kulturhistorisk museum. Der var den en del av en vikingutstilling, som ble avsluttet høsten 2017. Nå skal sporen stilles ut i Moss i forbindelse med byjubileet og kommunesammenslåingen i 2020.

---

Mer fra Dagsavisen