Mystisk pengeinnsamling i Moss har fått innbyggerne til å klø seg i hodet

Tør du gi penger til noe du ikke helt vet hva er?

Det virker å være litt av tanken bak det nye kunstprosjektet i Moss sentrum.

Onsdag dukket det opp en stor og gjennomsiktig sparegris på Kirketorget i byen. Den har en rulletekst som lyder: «Dette er en innsamling til fellesskapet. Du kan bidra hvis du vil. Og når dere blir enige om hva pengene skal gå til, kan dere åpne meg og bruke dem».

Skal få folk til å tenke

Ingen i kommunen vil fortelle hvem som egentlig står bak kunstprosjektet. Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum forklarer at sparegrisen er en midlertidig installasjon.

– Det er et spennende prosjekt, som folk skal filosofere litt rundt. Jeg kan ikke si så veldig mye mer enn det. Det vil komme mer informasjon etter hvert, forteller hun.

Heller ikke ordfører Hanne Tollerud (Ap) vil gi noe hint om hvem som står bak, men roser konseptet. 

– Jeg synes det er et artig stunt. Jeg ser at folk allerede har spekulert i hvem som står bak og hvorfor, særlig i sosiale medier. Dette pirrer jo nysgjerrigheten litt, og det er morsomt. Det er fint å se at det skaper engasjement, sier hun.

Grisen dukket opp på Kirketorget midt i Moss sentrum.

Ikke redde for å donere bort penger

Ordføreren besøkte sparegrisen i går, omtrent ett døgn etter at den ble uplassert i byen. Da hadde det allerede blitt lagt på flere hundre kroner i både mynter og sedler.

Blant dem som la på penger var Anne og Stig Eggen fra Son. De hadde med seg barnebarna Haakon og Ida, som feiret at de hadde fått en ny lillesøster.

De hadde ingenting imot å donere penger til en sak som foreløpig ikke er fastsatt.

Hadde det vært opp til dem, ville de valgt noe som gikk til andre barn, forteller de.

Lurer du fortsatt på hvem som egentlig står bak den mystiske grisen i Moss? Her får du svaret!