Mosseungdom inntar kinolerretet

I filmen «Uten filter» følger seeren en gruppe unge mossinger gjennom ungdomstidens berg-og-dal-baner av følelser.

I filmen «Uten filter», som vises på Moss kino gjennom hele jubileumsuka, har en rekke ungdommer filmet sine hverdager i omtrent 12 måneder. Dette har resultert i en bevegende gjengivelse av hvordan det er å vokse opp og være ung i Moss i 2020.

Filmen er produsert av Texas for Moss2020, og har premiere på Moss kino 10. august.

Ungdommene filmet selv

Filmen viser ungdommenes usminkede realiteter, med alle opp- og nedturer ungdomstida har å by på. Dette innebærer etter hvert den omveltende innvirkningen koronakrisen hadde på ungdommenes egne liv.

Produsentene Anders Graham og Kaja Olsen forteller at det var Trygve Nordby, prosjektleder for byjubileet, som kom opp med ideen:

– Nordby ønsket å dokumentere hvordan det var å vokse opp i Moss i 2020. Sammen med regissør Lars Ingar Bragvin Andresen utviklet vi ideen videre, og nå er resultatet en ærlig og interessant dokumentar som følger mosseungdom gjennom et uvanlig år, understreker Olsen.

Graham legger til at det var vanskelig å finne villige ungdommer til produksjonen:

– Det mest krevende i denne produksjonen var å finne ungdommene som er med i filmen. Vi brukte lang tid på å finne de medvirkende, og vi håper at disse ungdommene representerer det brede spekter av miljøer ungdom i Moss vokser opp i. Da koronaen traff Norge hadde ungdommen allerede filmet seg selv i over 10 måneder, og de var blitt godt vant med å bruke mobilkameraet som dagbok. Alt i alt føler jeg at vi har fått et unikt og ekte bilde av hvordan det er å være ungdom i Moss, både før og etter pandemien inntraff, sier han. 

Autentisk

Nordby sier seg enig, og håper at så mange som mulig får med seg filmen.

– Dette er en gyllen mulighet til å få et innblikk i hvordan ungdommers liv er i 2020. Som en eldre person vet jeg at ungdommer har sitt eget liv, men jeg vet ikke hvordan det utspiller seg i virkeligheten. Dokumentaren gir et rørende og autentisk bilde av hvordan det er å være ungdom i Norge i dag, poengterer Nordby.

Fra mandag 10.august vil det være mulighet for publikum å se filmen på Moss kino – innenfor koronabegrensningene. Billetter fås kjøpt på filmweb.no.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.